Батарська меліоративна система: чи бути реконструкції?

В рамках реалізації проекту «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур» програми ТКС ЄІСП 28-29 квітня відбувся семінар з представлення техніко-економічного обґрунтування реконструкції Батарської меліоративної системи. Об’єктом дослідження ця система була обрана не випадково, оскільки особливо відчутними на сьогодні тут є негативні наслідки паводків та засух, застарілість компонентів системи та потреба у комплексній реконструкції. Окремим аспектом є потреба об’єднання зусиль на міжнародному рівні, так як цільова територія торкається трьох країн: України, Угорщини та Румунії. Роботи, які виконуються на території будь якої з цих країн чинять взаємний вплив, саме тому необхідним є спільне дослідження та розробка рішень щодо вдосконалення системи.

Саме з цією метою БУВР Тиси в якості замовника в рамках проекту міжнародної технічної допомоги уклав контракт з  угорською проектною організацією ТОВ «Viziterv Environ» щодо розробки техніко-економічного обґрунтування реконструкції Батарської меліоративної системи, яка підготувала цей документ із залученням київського проектно-вишукувального і науково-дослідного інституту ПАТ «Укрводпроект».

На семінарі взяли участь керівники та представники Закарпатської ОДА, Державної екологічної інспекції, Виноградівської РДА, сільрад, проектні інститути, начальники міжрайонних управлінь водного господарства, партнери, експерти проекту та інші зацікавлені сторони.

В рамках заходу керівник проекту, начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак представив передумови впровадження проекту, водогосподарські проблеми Батарської меліоративної системи, шляхи їх вирішення та проміжні результати проекту. Як основні проблеми цільової території проекту були виділені шкідлива дія вод внаслідок паводків, відсутність достатньої кількості води в засушливий період, а також антропогенне навантаження. Для вирішення цих проблем на сьогодні в рамках проекту виготовлено техніко-економічне обґрунтування реконструкції Батарської системи, ортофотоплани та цифрову модель рельєфу цільової території, розширено автоматизовану систему АІВС “Тиса”, зроблено оцінку екологічного стану водних об’єктів відповідно до Водної рамкової директиви ЄС, оцінку ведення сільського господарства, а також здійснено екологічні дослідження території проекту та природоохоронних територій.

Після цього директор підрядної організації ТОВ «Viziterv Environ» Іллеш Лайош представив результати техніко-економічного обґрунтування реконструкції Батарської системи. В рамках цього були представлені рішення щодо розвитку системи протипаводкового захисту басейну рр. Батар та Паладь, які включають реконструкцію та будівництво дамб і гідротехнічних споруд на рр. Тиса, Старому Батарі, Новому Батарі, Паладь, а також впорядкування русел.  Також були визначені можливості влаштування протипаводкових польдерів нижче с.Петрово, поблизу сс. Хижа, Дюла, Неветленфолу, будівництва паводкового шлюзу на р. Батар, а також здійснення обводнення каналів та територій шляхом забору води з р. Тиса та реконструкцією зрошувальних систем.

Представлення концептуальних технічних рішень для басейну рр. Батар і Паладь в комплексі та окремо здійснено за наступними розділами:

  • Протипаводковий захист
  • Захист від внутрішніх вод, водовідведення
  • Управління водними ресурсами
  • Вдосконалення моніторингу

Населені пункти, яких торкається проект: Тисобикень, Пийтерфолво, Вовчанське, Форголань, Затисівка, Ботар, Неветленфолу, Чепа, Гетеня, Оклі, Дюла, Холмовець, Чорнотисів, Гудя, Сасово, Теково, Дубовинка, Черна, Новоселиця, Хижа, Веряця, Горбки, Королево, Фертешолмаш.

При розробці ТЕО враховані проектні роботи, які реалізуються згідно ВРД ЄС, а їх результати можуть бути включені до комплексних планів управління басейном Верхньої Тиси підготовлених відповідно до методики ВРД.

В ТЕО надано пропозиції щодо майбутніх завдань пов’язаних із захистом навколишнього середовища та здійснено попередню екологічну оцінку робіт пов’язаних з реабілітацією цільової території.

 

1 107 переглядів