Підсумковий семінар з представлення результату виконаних робіт угорськими партнерами

24 квітня 2015 року у м. Ніредьгаза, Угорщина відбувся підсумковий семінар з представлення результатів робіт реалізованих в рамках Проекту «Підготовка спільної українсько-угорської комплексної програми щодо зменшення рівнів паводків та оновлення заплав Верхнє-Тисайської ділянки Вишково-Вашарошнаминь» (HUSKROUA/1001/221). Семінар проходив у приміщенні Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ.

На заході були присутні заступник Голови Управління водного господарства Угорщини Ланг Іштван, депутат угорського парламенту Др. Тілкі Аттіла, начальник Верхнє-Тисайської Дирекції водних  справ Боднар Гашпар. Українську сторону представила делегація БУВР Тиси на чолі з начальником управління Чіпаком Володимиром.

Участь у даному заході також прийняли представники підрядних організацій ТОВ «VIZETER Environ» (Угорщина), ТОВ «VIZETER Consult» (Угорщина) та представник екологічної організації ЗАТ «ОКО» (Угорщина).

Метою проекту є планування заходів із зменшення рівня паводку вздовж українсько-угорської прикордонної ділянки річки Тиса та оновлення заплав.

Про загальне представлення робіт угорської сторони розповів Іллиш Лайош (керівник ТОВ «VIZETER Environ»),  почавши з того, що в процесі впровадження проекту було запропоновано багато перспективних місць для будівництва рівнинних польдерів, але після проведення  геодезичних вимірювань, обрахунків та моделювання виявилось, що не всі польдери дають паводок-понижуючий ефект.

Головний інженер БУВР Тиси Олег Кисіль представив роботу української сторони,  яка реалізувалась в рамках проекту, акцентувавши увагу на проведенні геодезичних робіт на ділянці довжиною близько 100 км русла р.Тиса між населеними пунктами  Хуст-Варашнамень на Українській стороні.

На схемі, яка розроблена в 2001 році, було запропоновано розміщення 42 сухих гірських ємностей та 22 рівних польдерів. Після дослідження їх ефективності, виявилось, що перспективними є лише 39 гірських ємностей та 6 польдерів. Однак, провівши більш детальне гідрологічне та гідравлічне моделювання (1D, 2D) шести польдерів, очевидним стало те, що на р.Тисі тільки 2 польдера дають найкращий паводко-понижуючий ефект. Місце розташування майбутніх польдерів знаходиться біля с. Вилок та с. Вари. Проте  найбільш ефективним захистом в межах території України, як зазначив Олег Анатолійович, буде створення сухих гірських ємностей та спорудження захисних дамб.

Представник проектної організації «VIZETER Consult» Роса Петер представив можливість додаткового акумулювання вздовж річки Тиса. Він розповів про те, яким чином узгоджувались найбільш перспективні території, на яких в майбутньому можливим буде будівництво рівнинних польдерів, з місцевими органами самоврядування та населенням. Врахувавши всі зауваження громадськості та змінивши конфігурацію проектованих польдерів в порівнянні з початковою їм вдалося спроектувати три рівнинних польдера на Угорській території.

Буріфни Марінчак Каталін,  представник «VIZETER Environ», розповіла, що було проведено 29 громадських слухань на території 21 населеного пункту Угорщини, які відвідало близько 550 чоловік.

Результати даного проекту можуть стати початком майбутніх проектів,  які дадуть можливість будівництва нових польдерів для пониження паводкового рівня води для захисту населених пунктів.

торії, на яких в майбутньому можливим буде будівництво рівнинних польдерів, з місцевими органами самоврядування та населенням. Врахувавши всі зауваження громадськості та змінивши конфігурацію проектованих польдерів в порівнянні з початковою їм вдалося спроектувати три рівнинних польдера на Угорській території.

 

 

 

467 переглядів