Сакура – квітуче диво Ужгорода

Як відомо, сакура вважається символом Японії. Однак сьогодні зовсім не обов’язково відправлятися в далеку Японію, щоб побачити цвітіння сакур, адже в наші дні сакура цвіте в багатьох куточках нашої планети, в тому числі і в Україні, а саме в нашому прекрасному місті Ужгород. Дерева тішать мешканців та гостей міста яскравим рожевим цвітом з минулих вихідних.

Японська вишня росте по всьому місту. На жаль, в основному у вигляді окремих дерев, проте є кілька вулиць, де можна їх побачити багато. Сакурами засаджені вулиці Довженка і Ракоці, проте найбільше висаджено дерев на набережних р.Уж. Алея сакур прикрашає Київську та Православну набережні, які прилягають до площі Пушкіна та являється найдовшою алеєю сакур в Європі. Чисельність дерев складає біля 2 тисяч.

В Ужгороді сакура з’явилася в 1923 році, коли дерева привезли з Відня. З часом екзотичні дерева розсадили по всьому місту і навіть за його межами. Теплий клімат Закарпаття дозволяє сакурі відчувати себе прекрасно і щороку відтворювати атмосферу японської весни. Цвітіння сакури триває біля двох тижнів і припадає зазвичай на кінець квітня – початок травня, в залежності від погодних умов.

В Японії цвітіння сакур порівнюють з швидкоплинністю життя – людина проживає своє життя так само красиво і досить швидко, як опадають пелюстки сакури. У поезіях, зазвичай, асоціюють опадання цвіту з минувшою любов’ю та юністю. Цікаво знати, що лагідні квіти сакури послуговувалися в якості пропаганди, щоб підняти «японський дух» за часів Другої світової війни. Сьогодні ж в Ужгород приїжджають туристи зі всього світу, щоб подивитися на дивовижне видовище і зробити фотографії. Це декоративне японське дерево цвіте великими суцвіттями і справляє враження ніби це маленькі рожеві хмарки.

Майже одночасно із сакурами зацвітають магнолії, розпускаються квіти японської айви та квіти китайської і флоридської яблунь, а десь через тиждень поблизу Хуста зацвітає Долина нарцисів. Цвітіння сакури, безумовно, одне з найфантастичніших явищ, що відбуваються весною в Ужгороді.

 

630 переглядів