18 квітня – Український день довкілля

Щороку в третю суботу квітня відзначається Український день довкілля згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» № 855/98 на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій з метою розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією “Дерево Життя” та іншими громадськими ініціативами. Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань. В 2015 році Український День навколишнього середовища припав на 18 квітня.

Спочатку свято було задумано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху.

Цього дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.

Український день довкілля організовується спеціальним комітетом, який займається підготовкою тематичних заходів, пов’язаних з висадкою рослин в лісах і парках, прибиранням паркових територій, плануванням скверів, газонів, клумб в населених пунктах, ліквідацією стихійних звалищ в громадських місцях, місцях відпочинку і дозвілля.

Зазвичай всі ці заходи широко висвітлюються у пресі, оскільки головна мета свята — підвищення рівня свідомості українців в питаннях, що стосуються збереження безпеки навколишнього середовища.

На виконання наказу Державного агентства водних ресурсів України  від 30 березня 2015 року № 33 «Про проведення місячника благоустрою»  та  розпорядження голови Закарпатської облдержадміністрації від 17.03.2015 року №84  “Про благоустрій населених пунктів, проведення акцій Закарпаттю – чисте довкілля та встановлення єдиного  санітарного дня з очищення території області» та з метою наведення належного естетичного та санітарного стану територій водних об’єктів  Басейновим управлінням водних ресурсів річки Тиса підготовлений та доведений до відома  підвідомчих управлінь водного господарства наказ № 19/1 від 2 квітня  2015 року.

У  роботах з благоустрою від водогосподарських організацій вже прийняло участь біля  300 чоловік. До 15 квітня цього року було очищено від сміття 25,8 кілометрів прибережних захисних смуг та 13 кілометрів придорожніх смуг канав та кюветів; упорядковано 18 зон відпочинку,   скверів та сміттєзвалищ; упорядковано 8 джерел; розчищено потічки довжиною 6,2 кілометра; ліквідовано 14 сміттєзвалищ; вивезено 83,6 куб.м сміття; обрізано 176 дерев і висаджено 967 шт.; висаджено 60 кущів;  прибрано 8,5 гектарів територій.

 

613 переглядів