Берегівчани мають навчитися не забруднювати Верке ментально

1aaabvergbdh 2Уже багато років поспіль у Берегові існує нерозв’язане питання щодо очищення каналу Верке від потрапляння каналізаційних стоків. Останні два роки русло каналу систематично прочищають за допомогою спецтехніки, що, на переконання фахівців, є вкрай потрібною справою.

9 квітня у міській раді обговорили проблеми, що постають у справі очищення каналу Верке.  За круглим столом на чолі з міським головою Берегова Золтаном Бабяком зібралися: секретар ради Людмила Токар, керуюча справами виконавчого комітету Вероніка Бендик, Йосип Галайда (ТОВ «Водоканал Карпатвіз»), Микола Козлюк (Берегівське МУВГ), Валерій Василюк (Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА), Ігор Цар (Берегівська районна СЕС), Іван Малеш (головний лікар Берегівської ЦРЛ), Олег Супруненко (СЕГО «Чистий Берег»), Володимир Федишин (ГО «Берег майдан»), Михайло Сакалош (ГО «Берег Майдан»), Вікторія Слюсаренко (доцент кафедри обліку й аудиту УжНУ), Володимир Суран (ТОВ «Карпати-Унг»), Олег Левицький (ГО «Добродії»), Дмитро Кобринський, Микола Якимець (ТОВ «Берег Вертікал»), Стефан Кантор (Берегівський РВ УМВС), Валерій Боровський (асоціація «Берегсас») та представники ЗМІ.

Представники громадських організацій переконані, що берегівчан, які скидають стоки у канал потрібно штрафувати та змушувати їх бодай створювати герметичні вигрібні ями. Для цього треба створити дієву комісію з  фахівців у сфері забруднення навколишнього середовища, представників громади, правоохоронців, котрі б виявляли та накладали грошові штрафи на всіх порушників, навіть притягали до кримінальної відповідальності.

Міський голова Золтан Бабяк зауважив, що серед цих містян можуть опинитися соціально незахищені громадяни, які просто не в змозі будуть оплачувати штрафи чи зробити вигрібну яму.  Також слід врахувати, що у місті нелегально працюють автівки-асенізатори, які збирають гроші від людей, але не дають чеки за надані послуги, а викачані фекалії виливають, в кращому випадку, у міську каналізацію.

На засіданні багато запитань стосувалися роботі берегівського водоканалу. Директор ТОВ «Водоканал Карпатвіз» зазначив, що не все місто охоплене каналізацією, а інвентаризація каналізаційної системи, яку почали будувати в місті більше ста років тому, наразі готова на 80%. Також потребують модернізації очисні споруди, які обійдуться водоканалу у вигляді лише проекту в 400 тис. грн.  Розширення міської каналізаційної мережі потребує великих коштів. Аби підвищити рентабельність підприємства потрібно підняти ціни на воду, але до цього вдаватися не будуть. Цікаво, що у Тячеві і Міжгірї очисних споруд взагалі нема..

Микола Козлюк розповів, що до каналізаційного забруднення додалися полімерні відходи. «Вода має здатність оновлюватися за допомогою водорослів, але токсичні речовини не перероблюються. Вони підуть в напрямі Угорщини, Словаччини», − зазначає він.  Тому це питання треба вирішувати й на міждержавному рівні.

Начальник СЕС підкреслив, що всі містяни забруднюють Верке, адже очисні споруди не справляються з роботою,  а також у канал потрапляє бруд із ливневих стоків будинків. У справі очищення Верке, зазначає головний санітарний лікар, справедливо вимагати фінансової допомоги керівництва області та обласних депутатів. Також Ігор Цар акцентував, що прочищати русло каналу є необхідною справою, бо ж крім нітратів (органіка) люди забруднюють його твердим непотребом, а протягом певного часу накопичується ще й намул, що сповільнює течію. Окрему увагу слід звернути на проблему забруднення Верке в районі, зокрема в с. Велика Бакта, звідки й починається злив нечистот у водойму.

Обговорили за круглим столом нарікання в сторону лікарні, яка буцімто зливає каналізацію у Верке. На це головний лікар Берегівської ЦРЛ Іван Малеш заявив, що Берегівська ЦРЛ має офіційну схему, згідно з якою стоки спрямовуються до КНС № 5, а інфекційне відділення має свої очисні споруди.

Учасник з Ужгорода, у свою чергу, наголосив, що берегівчанам слід припинити  ментально забруднювати Верке. Треба всім навчитися правильно поводитися з водними ресурсами, усвідомлювати особисту відповідальність за стан навколишнього середовища, у цьому випадку, каналу Верке.

Після двогодинного обговорення було вирішено скласти резолюцію, яку підпишуть учасники круглого столу, а далі її направлять на розгляд депутатів міської ради під час травневої сесії. Після цього буде складено і більш чіткий план дій.

Очищення Верке, березень 2015

DSCN5016

10981505 632803483519917 3208386432054111071 n

1aaabvergbdh 1

1aaabvergbdh 2

1aaabvergbdh 3

1aaabvergbdh 4

1aaabvergbdh 5

1aaabvergbdh 6

1aaabvergbdh 7

1aaabvergbdh 8

1aaabvergbdh 9

Очищення Верке. 2014 рік

081440

2014.04.30 5

Джерело інформації: www.beregszasz.com.uagoloskarpat.info

 

421 переглядів