Семінар ЄЕК ООН з транскордонного управління паводковими ризиками

19-20 березня 2015 року делегація БУВР Тиси, яку очолював начальник управління Володимир Чіпак, взяла участь у роботі Другого семінару з транскордонного управління ризиками, пов’язаними з паводками, який проходив  в м. Женева, Швейцарія. В заході прийняли участь також угорські колеги з проектної організації «Viziterv Environ».

Перший семінар з транскордонного управління ризиками, пов’язаними з повенями, який відбувся в квітні 2009 року, підкреслив загальні проблеми, цілі й підходи до управління ризиками повеней в регіоні Європейської Економічної Комісії Організації Об’єднаних Націй і за його межами. Семінар визначив ряд корисних інструментів для управління транскордонними ризиками, пов’язаними з повенями, також були вироблені важливі висновки для управління паводковими ризиками пов’язаними, в тому числі, необхідність зміцнення політичної підтримки, поліпшення комунікації між країнами, обмін даними і зміцнення потенціалу.

Другий семінар з транскордонного управління ризиками, пов’язаними з повенями, був організований 19-20 березня 2015 року в рамках програми роботи Конвенції ЄЕК ООН з охорони та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер (Конвенція по транскордонним водам). Цей семінар зібрав спеціалістів з усього світу, які працюють в області транскордонного управління ризиками, пов’язаними з повенями і забезпечив платформу для обміну досвідом щодо новітніх розробок, визначення відповідних проблем, успішних стратегій транскордонного управління ризиками, пов’язаними з повенями, нових моделей співробітництва; представлення прикладів кращої практики успішного транскордонного співробітництва в галузі управління і зниження ризику повеней; аналізу уроків, отриманих під час останніх повеней в 2014 році; огляду досвіду, накопиченого в Європейському Союзі під час впровадження Паводкової Директиви ЄС і поточної роботи за планами управління ризиками повеней.

Начальник відділу експлуатації АІВС-«Тиса» БУВР Тиси Віктор Дуркот представив в рамках Секції 3 семінару «Планування управління паводковими ризиками» доповідь на тему «Співробітництво з попередження паводкових ризиків», в якій детально висвітлив роботу спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи для прогнозу паводків і управління водними ресурсами в басейні ріки Тиси (АІВС-”Тиса”), співробітництво в рамках міжурядових угод з сусідніми державами, спільну українсько-угорську програму розвитку системи протипаводкового захисту на Верхній Тисі, розроблену з врахуванням результатів гідрологічного та гідравлічного моделювання та застосування ГІС, а також подальші перспективи співробітництва.

Представлені на семінарі презентації охоплювали різні аспекти управління ризиками повеней і представляли широке географічне охоплення, їх коментували експерти та обговорювала аудиторія. Зокрема, однією з найцікавіших стала доповідь Андріана Шмід-Бретона про транскордонне управління паводковими ризиками в басейні р.Рейн, який поділяють Австрія, Бельгія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди та Швейцарія. В рамках роботи Міжнародної комісії для захисту р.Рейн, створеної в 1950 році, співробітництво країн в сфері транскордонного управління ризиками повеней досягло високого рівня і наразі, на виконання Директиви №2007/60/ЄС про оцінку та управління ризиками затоплення (Паводкової Директиви) розроблені карти зон затоплення та карти ризиків затоплення, розміщені в атласі карт на сайті http://www.iksr.org, так само як і  План управління ризиками затоплення в басейні р.Рейн. Цікавим стало також сесійне обговорення аспектів планування управлінням паводковими ризиками, яке проводилося в п’яти групах. За результатами семінару будуть видані інформаційні матеріали.

Організатори семінару: Федеральне Міністерство навколишнього середовища, охорони природи, будівництва та ядерної безпеки Німеччини, Міністерство інфраструктури і навколишнього середовища Нідерландів, Всесвітня Метеорологічна Організація (ВМО) та Європейська Економічна Комісія ООН (ЄЕК ООН).

Додаток. Тематичні видання.

За матеріалами Першого семінару була підготовлена ​​публікація “Транскордонне управління ризиками повеней: Досвід регіону ЄЕК ООН”. Публікація узагальнює практичний досвід роботи 10 річкових басейнів в регіоні ЄЕК ООН і спрямована на документування практичного досвіду та надання загальних висновків, які можуть бути застосовані в усьому регіоні.

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/env/water/publications/documents/low_res_Flood_Management_ru.pdf (рос.мовою)

З метою забезпечення більш докладного керівництва, на нарадах Сторін Конвенції в 2006 і 2009 роках були розроблені і прийняті типові положення з управління транскордонними ризиками повеней, а також “Керівництво з водних ресурсів та адаптації до зміни клімату”. У Керівництві описується поетапний підхід до оцінки наслідків зміни клімату та розробці відповідної політики, стратегічних та оперативних заходів по адаптації. Воно охоплює, поряд з іншими питаннями, оцінку вразливості, профілактику, підвищення стійкості, підготовку до надзвичайних подій та ліквідацію їх наслідків, готовність до відновлення та реабілітації.

http://www.unece.org/fileadmin/DAM/env/water/publications/documents/Guidance_water_climate_r.pdf (рос.мовою)

Також, Глобальне Водне Партнерство спільно  з  Міжнародною мережею водогосподарських організацій підготувало “Керівництво з інтегрованого управління водними ресурсами в басейнах”:

http://www.inbo-news.org/IMG/pdf/handbook_iwrm_rus.pdf (рос.мовою)

 

574 переглядів