Окраса нашого краю – його водні ресурси. Присвячується Всесвітньому дню водних ресурсів

Закарпаття – мальовничий край, в якому водні ресурси є окрасою краю. Високогір’я та ліси Рахівщини вкриті густою водною сіткою:

потічками, струмками, а водоспади зачаровують своєю красою та мальовничістю.

Водоспад Труфанець – найвищий водоспад Західної України – 36 м, розташований вздовж траси Ясіня-Рахів, в 2 км від повороту на урочище Драгобрат, на струмку (потоці) Труфанець – правій притоці р. Чорна Тиса, на південно-східних схилах Свидовецького хребта.

Потік бере початок у субальпійському поясі на висоті 1720 м біля підніжжя гори Близниця, довжина потоку – 2830 м,  у лісовому поясі він частково протікає під землею. Водоспад утворює декілька каскадів. Це один з найбільш мальовничих водоспадів каскадного типу в Українських Карпатах та вважається гідрологічним пам’ятником природи.

Водоспад в смт. Кобилецька Поляна. Висота його сягає 6 метрів. Він знаходиться в мальовничих околицях смт. Кобилецька Поляна, урочищі Пігов. Це гірська місцевість, тому і влітку і взимку тут дуже гарно.

Водоспад в с. Ділове знаходиться на одному з основних шляхів виходу на вершину гори Поп Іван Мармароський (1936 м.н.р.м.) із села Ділове вздовж потоку Білий, висота його сягає близько 4 метрів.

Красу гірських природних озер нашого краю важко описати словами.

Радимо побувати хоча б на одному з них, адже в Рахівському районі їх є 10.

Найпопулярніші  з них:

Апшине́ць – високогірне озеро в межах Рахівського району льодовикового походження, лежить на висоті 1487 м над р. м., на північних схилах головного хребта масиву Свидовець, на схід від гори Трояска. Входить до складу Апшинецького заказника. З озера бере початок річечка Апшинець, яка впадає в Чорну Тису. Озеро живиться переважно водами струмка, що впадає в нього із західного боку, північно-західна частина зайнята осоково-сфагновим болотом.

Дно озера рівне, мулисте, біля берегів трапляються валуни. Взимку озеро замерзає. У його водах живуть лише окремі види мікроскопічних ракоподібних.

Бре́скул або ще його називають Бре́цкул – одне з озер, яке розташоване дуже високо в горах – 1750 м над рівнем моря.Озеро лежить у межах Чорногірського заповідного масиву, це частина Карпатського біосферного заповідника, у Рахівському районі Закарпатської області. Розташоване на південно-західних схилах гори Брескул (хребет Чорногора) і на південь від  Говерли. Озеро льодовикового походження, але з кожним роком воно меншає. 

 

Живиться переважно атмосферними опадами, безстічне. Вода прозора, слабо мінералізована.

Озеро Герешаска, ще його називають Верхньо-Герашаска, Догяска – це озеро знаходиться також високо в горах на південно-західному схилі гори Догяска, масиву Свидовець на висоті 1577 м над рівнем моря. Площа його становить 1.35 га. Температура води влітку тут низька (у червні +10 С°, +11 С°). Влітку тут можна зустріти багато туристів.

Ми маємо гордитися красою наших водних ресурсів та підвищувати екологічну обізнаність щодо проблем, пов’язаних з раціональним використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів, адже кожна краплина має значення. Здоров’я генофонду будь-якої нації залежить від екології, зокрема водних ресурсів як ключового фактору, тож наше завдання – зберегти чисту воду для наступних поколінь.

 

Тячівське МУВГ

 

580 переглядів