В Словаччині відбувся заключний семінар щодо адаптації до змін клімату

У словацькому місті Кошице 26 лютого пройшла заключна конференція проекту LOC-CLIM-ACT «Адаптація до змін клімату – зміна у прийнятті рішень», що стосувався розроблення стратегії адаптації до змін клімату.

Участь у ній взяли партнери з трьох країн: Словаччини, Угорщини, України. Нашу державу представляли спеціалісти різних структур та організацій області (35 осіб), в тому числі представник Тячівського МУВГ – начальник відділу водних ресурсів Панько Олександра.

Транскордонний проект тривав близько 30 місяців, його розробку почали у вересні 2012 року. Основна мета – звернення уваги людей у пристосуванні до змін клімату і пом’якшення впливу таких змін на здоров’я та інфраструктуру.

Основною проблемою на сьогодні є брак інформації стосовно змін клімату та відсутність свідомості у суспільстві, – зазначила менеджер проекту, представниця Карпатського Інституту Розвитку Еріка Лепеньова.

З метою інформаційної підтримки проекту розробили веб-ресурс www.climadapt.info, 95 міст із різних країн Європи підписали відповідні угоди про приєднання до розробки та впровадження кліматичних стратегій на місцях.

Окрему увагу звернули учасники проекту і на кліматичні зміни, які склалися на Закарпатті, зокрема у Рахівському районі. На жаль, Україна займає 8-ме місце у світі по кількості жертв стихійних лих та 9-те – по кількості паводків, – зауважила географ-метеоролог, синоптичної метеорології УНДГМ Віра Балабух.

Зі своїми напрацюваннями в ході проекту виступили також координатор компоненту лісового господарства проекту FORZA Юрій Дербаль, угорський партнер проекту, кліматолог, доктор Янош Міка, менеджер угорського проекту NORRIA Холл Каталін та представник Карпатського Інституту Розвитку Ладіслав Геді.

Загалом же партнери проекту представили не тільки теоретичні напрацювання, а й поділились реально діючими елементами захисту від змін клімату. Це і озеленення дахів будинків, зволоження та охолодження міського середовища щоб уникнути парникового ефекту, і використання енергозберігаючих технологій.

Взявши до уваги зміни клімату, та те, що це стосується кожного, потрібно враховувати нові стратегії розвитку, розроблені для окремих регіонів, плани адаптації мають постійно переглядатися та змінюватися, і чим більше людей беруть участь у заходах, тим більшою є їх кінцева ефективність.

 

Тячівське МУВГ

 

 

403 переглядів