Хочеш себе захистити? – потурбуйся про це!

В Закарпатській області потенційно-небезпечними залишаються гідротехнічні споруди, на яких в зв’язку з недофінансуванням з державного бюджету протипаводкових заходів не завершено у повному обсязі роботи з реконструкції.

До таких споруд відноситься і лівобережна дамба р.Тиса на ділянці від смт.Вилок до смт.Корлево Виноградівського району, де роботи з реконструкції незавершені на довжині 9 км.

Використання сучасних методів моделювання паводкових ситуацій, показує, що при проходженні високих та катастрофічних паводків, внаслідок переливу ще нереконструйованої частини цієї дамби, в зоні можливого затоплення опиниться 10 населених пунктів та більше 12,0 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь на території Виноградівського району – лівобережна Затисянщина  після чого паводкові води потраплять на Угорську територію. До таких ділянок відноситься і частина захисної дамби між автодорожнім і залізничним мостами між с.Текове і смт.Королево.

Зважаючи на те, що по р.Тисі і її притоках паводки формуються миттєво, залишається обмаль часу для виконання захисних робіт.

У цьому випадку ефективність протипаводкового захисту буде у великій мірі залежати від спроможності органів місцевого самоврядування в короткий термін мобілізувати наявні ресурси, місцеві аварійні бригади та населення для виконання захисних робіт.

Відповідно до вимог Плану дій Держводагенства України щодо підготовки до пропуску льодоходу, повені та паводків у 2015 році та згідно доручення БУВР р Тиса,  25-26 лютого Виноградівське міжрайонне управління водного господарства запланувало із залученням органів місцевого самоврядування  виконати захисні роботи, в тому числі і з метою практичного навчання з підготовки водозахисних споруд до безаварійного пропуску весняного льодоходу, повені та паводків.

У ході практичного навчання виконувались роботи по нарощенню гребеню дамби р. Тиса та відпрацювання  взаємодії з органами місцевого самоврядування району щодо залучення до проведення робіт на водозахисній дамбі аварійних бригад місцевих рад.  З метою залучення до робіт та навчань аварійних бригад окремих населених пунктів району, Виноградівське МУВГ завчасно направило відповідні звернення до сільських голів та районної державної адміністрації.

На жаль, більшість сільських рад проігнорувала даний захід, не забезпечивши участь у ньому місцевих аварійних бригад. Питається: що ці керівники скажуть своїм громадам, якщо у небезпечній ситуації не зможуть мобілізувати людей для захисту себе і своїх будинків, інших  цінностей? А можливість таку спеціалісти надали у свій час!  Окремі аварійні бригади, приїхавши на місце, лише споглядали, як працівники МУВГ виконували роботи. До правди сказати, аварійна бригада населеного пункту Пейтерфолово взяла активну участь у даних роботах та навчанні.

Роботи  виконано на підставі розробленої проектної документації, з врахуванням розрахункової кривої вільної поверхні паводку 1% забезпеченості. Для нарощення гребеня дамби проведено роботи з влаштування хмизового перепліття, з використанням плівки та мішків з сипучим матеріалом.

/Підготовчі роботи по нарощуванню лівобережної дамби р.Тиса/

/Роботи по нарощуванню гребеня лівобережної дамби р.Тиса/

/Практичні навчання по нарощенню гребеню дамби/


Виноградівське МУВГ

 

 

 

540 переглядів