Кліматичні зміни: міф чи реальність?

24 лютого 2015 року представники БУВР Тиси та Мукачівського МУВГ прийняли участь в ознайомчому семінарі з питань адаптації до зміни клімату на місцевому рівні в рамках виконання проекту «LOC-CLIM-ACT: місцеві дії щодо впливу кліматичних змін», який реалізується за програмою Транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна ЄІСП на 2007-2013 рр., за пріоритетом  2: Покращення якості навколишнього середовища, захід Готовність до надзвичайних ситуацій.

До участі у семінарі було запрошено представників лісгоспів, департаменту екології, спеціалістів цивільної оборони, водного господарства, органів місцевої влади Закарпатської області, для ознайомлення з питаннями зміни клімату, її наслідками, вразливістю до неї території та людей, адаптації до її наслідків. Питання зміни клімату є перехресними питаннями і часто вимагають уваги всіх служб місцевих органів самоврядування.

Розпочала семінар організатор та голова Громадської організації «Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА»» Леся Лойко, розповівши, що метою семінару є представити питання зміни клімату в Україні та світі і тенденції щодо врахування цих питань у роботі державних органів.

Коротко проект та його основні заходи представила координатор ГО «Форза» Наталія Волошина.

Загальною метою даного проекту є підвищення готовності до дій на місцевому рівні по боротьбі з надзвичайними ситуаціями в результаті впливу кліматичних змін.

Що таке зміна клімату, про основні поняття, результати досліджень та ситуацію в світі, а також про прояви глобальної зміни клімату в Україні розповіла Віра Балабух, зав. відділом синоптичної метеорології Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту МНС та НАНУ.

Сьогодні можна із впевненістю сказати, що значні кліматичні зміни вже відбуваються. Починаючи з 1950 року багато з зареєстрованих змін кліматичної системи є нетиповими та навіть безпрецедентними за останні десятиліття. Середня температура земної поверхні зросла на 0,85 градуса за Цельсієм протягом періоду з 1880 року по 2012 рік. Такі темпи глобального потепління спричинять серйозні кліматичні зміни і різні екосистеми опиняться під загрозою зникнення.

Що стосується України, то починаючи з 1997 року середня за рік температура повітря найбільше зросла влітку та взимку. Очікується, що до 2030 року температура повітря зросте на 0,5 градусів, до 2050 року – на 1,5 градуса, до 2100 р. – на 3,3 градуси. В зв’язку з чим буде змінюватись перерозподіл та інтенсивність опадів.

Що ж до Закарпаття, то тут характерний ріст середньої мінімальної та максимальної температур. Число днів з морозною погодою зменшується і збільшується число безморозних днів взимку. Аналогічно збільшується число спекотних днів влітку. В зв’язку з чим зростає кількість днів з грозами та шквалами, а також сильними дощами, що призводить до ризику виникнення паводкової ситуації.

Отже, вплив погодних умов на різні сектори життєдіяльності людини і навколишнє середовище до кінця ХХІ ст. посилюватиметься, що вже зараз вимагає розробки заходів до адаптації. Приклади таких заходів представила Наталія Волошина в своїй презентації.

Щодо заходів у водному господарстві було відмічено наступні: використання водних елементів та створення «блакитних зон» у містах; заходи проти частих та інтенсивніших опадів – заміна водонепроникних поверхонь, відновлення природної структури річок, боліт та інші.

Про стратегію адаптації Рахівського району розповів Юрій Дербаль, експерт проекту ГО «ФОРЗА», представивши основні характеристики району, методологію та результати досліджень. Оскільки 77,8% території району вкрито лісами, а також густою мережею рік і потічків, то район є найбільш вразливим до повеней та зсувів. Експерт проекту представив присутнім карту з районуванням територій можливих зсувів та затоплень.

Після виступів відбулося обговорення актуальних питань та проблем з даної тематики.

544 переглядів