Семінар з водогосподарських питань в межиріччі річок Тиса–Тур в Румунії

13-14 жовтня 2014 р. в м.Сату-Маре, Румунія, відбувся семінар з представлення протипаводкових заходів на румунській частині Батарської меліоративної системи, зокрема щодо розширення системи моніторингу. Захід проходив за участі експертів трьох країн – України, Угорщини, Румунії, в рамках реалізації проекту «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур» (HUSKROUA/0901/040) Програми транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007 – 2013.

У семінарі взяли участь представники Басейнового управління водних ресурсів р.Тиса, Управління вод Сомеш-Тиса Національної Адміністрації «Води Румунії», Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ Угорщини, Виноградівського міжрайонного управління водного господарства, Закарпатської філії  Державної установи “Інституту охорони ґрунтів України”, регіональної молодіжної екологічної організації «Екосфера», Природного парку річки Тур (Румунія).

Під час семінару румунські експерти розповіли про діяльність проекту на румунській частині Батарської системи. Так, в рамках впровадження проекту було виконано ряд заходів з покращенні мережі моніторингу якості і кількості води. Зокрема,  закуплено необхідне обладнання і проведено модернізацію станції Турулунг на річці Тур.  Гідрологічна станція Турулунг знаходиться на правому березі річки Тур нижче місця злиття з річкою Турт. В результаті модернізації станції можна буде зменшити витрати на покращення протипаводкового захисту громад, що розташовані нижче (територія України та Угорщини). Також,  придбано дві автоматизовані гідрологічні станції і реконструйовані дві автоматизовані станції моніторингу якості води на річках Мікула-Тур  та на річці Турт, правій притоці річки Тур. Цей захід допоможе визначати кількість води, що протікає у приграничній території між Україною, Румунією та Угорщиною та вираховувати екологічний баланс для регіону. Реконструкція включала придбання приладів, встановлення, експлуатаційні заходи та навчання персоналу.  Заходи з реконструкції та модернізації виконувалися відповідно до національних румунських процедур. Всі станції будуть включені до існуючої румунської національної системи автоматизованого моніторингу DESWAT.

Представник Природного парку річки Тур Марк-Янош Надь розповів присутнім про природоохоронні території, біорізноманіття та заходи з його збереження в басейні р.Тур на території Румунії.

Під час семінару українські, угорські і румунські експерти уточнювали технічні характеристики модернізованого обладнання, особливості функціонування системи, обмінялися досвідом з експлуатації та покращення роботи автоматизованих систем моніторингу.

В рамках семінару експерти отримали можливість оглянути водогосподарські гідротехнічні споруди, автоматизовані гідрометеорологічні станції та водосховище Калінешті.

1 012 переглядів