Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10 годину 31 січня 2015 року

Минулої доби ввечері та вночі по області пройшли дощі: на сході області незначні, в горах центральної частини 14 – 20 мм, в басейнах річок Латориця та Уж найбільш інтенсивні 20 – 51 мм за добу.
На річках басейнів Латориці та Ужа формується та проходить паводок з амплітудами підйому води 0,5 – 1,6 м. На ранок 31 січня в верхів’ях цих річок пройшли максимальні рівні в межах корінних берегів. На решті річок області відмічались незначні коливання рівнів води.
За прогнозними даними АІВС «ТИСА» та Закарпатського центру з гідрометеорології протягом доби очікується часом дощ з переходом в мокрий сніг, місцями сильний, в горах подекуди сильний сніг. В нижніх течіях Латориці та Ужа продовжиться надходження паводкових води з верхів’їв з підвищенням рівнів ще на 0,3 – 0,6 м без виходу води на заплави. В нижніх течіях р. Боржава очікується підвищення рівнів на 1,0 – 2,0 м над рівнями на ранку 31 січня без виходу води на заплаву. На решті річок будуть відбуватись незначні коливання рівнів води в межах корінних берегів.

Проходження паводку на річці Уж в межах м.Ужгород

В зв’язку з погіршенням гідрометеорологічної ситуації для забезпечення безаварійного пропуску сніго-дощового паводку і координації дій водогосподарських організацій, місцевих рад та населення підрозділи БУВР Тиси приступили до виконання невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій:

– введені ступені протипаводкового захисну на річках р. Піня-Поляна ІІ ступінь початковий вихід води за заплаву у понижених місцях, р.Уж – В. Березний  та р.Тур’я – Сімер І ступінь вода в межах корінних берегів;

– включенні до роботи стаціонарні насосні станції осушних систем, за добу перекачується до 170 тис.м3 паводкового стоку, з початку року перекачано до 1,1 млн.м3;

– іде акумулювання  паводкових вод у водосховищах осушної системи «Чорний Мочар»;

– приведені в стан готовності всі водопропускні гідротехнічні споруди та шлюзи-регулятори, виконується регулювання води в меліоративних каналах;

– приведено у підвищену готовність техніку та аварійних бригад, аварійний запас матеріалів, інструмент та спорядження;

– ведеться постійне спостереження на загрозливих та аварійно-небезпечних ділянках;

– проведено попередження районних,  сільських та селищних  рад, що в зв’язку зі дощами та снігом  відновлюється загроза підтоплення частин населених пунктів та територій за рахунок  формування інтенсивного місцевого стоку та захаращеності потічків, присадибних, придорожніх канав та кюветів, для попередження підтоплення рекомендувати провести їх попередню прочистку.

Відповідно Регламентам та Положенням взаємодії по захисту від шкідливої дії вод в басейні р.Тиси із сусідніми державами – Румунією, Угорщиною, Словаччиною забезпечується співпраця та взаємне інформування з сусідніми країнами по питанням пропуску паводків на прикордонних ділянках рік і на випадок необхідності взаємної допомоги.

Про надзвичайні ситуації під час паводку та вжиті заходи БУВР Тиси буде доповідати Кризовому Центру та  в регіональну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, відповідно до діючих положень.


Відділ ТЕБ та ППЗ

420 переглядів