Міжнародні та всеукраїнські заходи та пам’ятні дати у 2015 році

Пропонуємо Вашій увазі міжнародні та всеукраїнські пам’ятні дати та проблеми, пов’язані з водною тематикою та призначені для підвищення обізнаності про екологічні проблеми.

2 лютого – Всесвітній День охорони водно-болотних угідь


Цього дня у 1971 році в Іранському місті Рамсар підписано Конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як середовища існування водоплавних птахів (Рамсарська конвенція). У 1996 році постійний комітет Конвенції вибрав день 2 лютого, річницю підписання Рамсарської конвенції, як дату святкування та проголошення Конвенції про водно-болотні угіддя на цілій земній кулі. Водно-болотні угіддя є важливою частиною біорізноманіття і цей день існує, зокрема, щоб підкреслити необхідність розумного їх використання.

22 березня – Всесвітній день водних ресурсів (День охорони водних ресурсів. Міжнародний день води)


День водних ресурсів бере свій початок з Конференції з довкілля та розвитку, що мала місце у 1992 р. в Ріо-де-Жанейро. Основною причиною святкування цього дня є швидке зменшення запасів питної води. Генеральна асамблея оголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів (резолюція 47/193 від 22 грудня 1992 року). Метою проведення цього Дня є підвищення рівня обізнаності про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня економіки і соціального добробуту.

23 березня – Всесвітній метеорологічний день


У 1960 р. Всесвітня організація метеорології вирішила, що 23 березня буде святкуватися як Всесвітній день метеорології під гаслом ”Погода, клімат і вода в інформаційну еру”.

Всесвітній день метеорології сьогодні відзначається, як нагадування про важливість проведення метеорологічних досліджень, збереження атмосфери та гідросфери планети.

Кожного року вибирається нове гасло цього дня, яке покликане допомогти людям зрозуміти значення метеорологічної служби.

29 березня – Всесвітня акція “Година Землі”

Година Землі була започаткована в Сіднеї (Австралія) в 2007 році і вже через рік ця подія стала світовою екологічною ініціативою, до якої долучилося більше 100 мільйонів людей у 35 країнах світу, а в 2009 році й Україна, разом з 87 іншими країнами світу.

Україна приєдналася до всесвітньої кампанії вперше у 2009 році, коли до Години Землі долучилися 16 міст та містечок країни.  На цей час кампанію підтримує більш 30 міст України.

Запрошуємо всіх долучитися до Години Землі 2015 та підтримати потужний заклик до активних дій у боротьбі зі зміною клімату! Адже Година Землі – це заклик надії та заклик до дії і кожен з нас може зробити свій внесок.

19 квітня (третя субота квітня) – Всеукраїнський день довкілля


Відзначається в Україні щороку, починаючи з 1999 р. Встановлений Указом Президента України “Про День довкілля” на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій з метою розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією “Дерево Життя” та іншими громадськими ініціативами.

Український день довкілля організовується спеціальним комітетом, який займається підготовкою тематичних заходів, пов’язаних з висадкою рослин в лісах і парках, прибиранням паркових територій, плануванням скверів, газонів, клумб в населених пунктах, ліквідацією стихійних звалищ в громадських місцях, місцях відпочинку і дозвілля.

22 квітня – Міжнародний день Землі

День Землі покликаний об’єднати людей планети в справі захисту навколишнього середовища.

Міжнародним свято було оголошено в 1990 році, в Україні відзначається з 1992 року. У цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.

День Землі щорічно відзначається в 147 країнах. У багатьох містах України в рамках фестивалю заплановані як заходи «прямої дії» – очищення акваторій малих рік і водойм, прибирання територій, так і проведення ярмарок екологічних продуктів, виставок плакатів екологічної тематики, екологічних конкурсів із призами й подарунками, а також святкових концертів.

У День Землі в різних країнах за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті й збереження краси нашого спільного дому. Дзвін Миру – символ спокою, мирного життя і дружби, вічного братерства й солідарності народів. І в той же час – це заклик до дії в ім’я збереження миру й життя на Землі, збереження Людини і Культури.

12 травня – Свято екологічної освіти


Щорічно 12 травня в Україні та інших країнах СНД відзначається День екологічної освіти. Це свято було засновано в 1991 році, його мета – актуалізувати екологічні знання у всіх науках і сферах діяльності людини.

У цей день прийнято проводити різні екологічні акції та заходи, що носять як просвітницький, так і практичний характер. До Дня екологічної освіти приурочують проведення виставок, конференцій та конкурсів дитячої творчості, присвячених темі збереження природи.

15 травня – Міжнародний день клімату

Заснування цього свята стало відповіддю на заклик метеорологів захищати клімат як важливий ресурс, що впливає на добробут нинішніх і майбутніх поколінь.

Збереження клімату – одна з глобальних проблем, які сьогодні стоять перед людством. Глобальне потепління, природні катаклізми, зміна погодних умов на планеті – все це веде до погіршення клімату Землі і, як наслідок, чинить негативний вплив на продовольчу, життєву і майнову безпеку людей, плачевно позначається на стані природних ресурсів та збалансованому розвитку держав.

5 червня – Всесвітній день навколишнього середовища

15 грудня 1972 р. Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 червня Всесвітнім днем навколишнього середовища, який буде проводитись з метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля. Обрання цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). У 2000 р. в цей день розпочато програму ООН “Тисячоліття довкілля – приступити до дій”. Програма є ще одним нагадуванням людству про його роль в охороні довкілля.

Всесвітній день довкілля вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щороку відзначається 5 червня в більш ніж 100 країнах світу, починаючи з 1973 року. Щорічне святкування дня довкілля допомагає привернути увагу суспільства до екологічних проблем і підкреслює гостру необхідність в зміні відношення людини до природних ресурсів.

8 червня – Всесвітній день океанів

Всесвітній день океанів був проголошений у 1992 р. на Міжнародній конференції з навколишнього середовища і розвитку у Ріо-де-Жанейро. Проголошенням цього свята ООН підкреслила життєву важливість океанів для планети, а також необхідність турботи про їх благополуччя, збереження органічного світу океанів, екологічну чистоту вод.

Це день, який дає привід пригадати про те, що Світовий океан є колискою життя на нашій Планеті, 70% якою покрито водою, ресурси океану – застава розвитку і подальшого існування людської цивілізації, його простори – арена світової торгівлі. Роль Світового океану в регулюванні клімату є системоутворюючою, його води – один з головних поглиначів вуглекислого газу.

17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1994 р. Тоді ж була прийнята Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням. Державам запропоновано присвятити цей день підвищенню інформованості про необхідність міжнародного співробітництва у боротьбі з опустелюванням і наслідками посух та про хід реалізації Конвенції про боротьбу з опустелюванням.

Опустелювання – це один з найбільш тривожних світових процесів деградації довкілля. Воно загрожує здоров’ю і джерелам засобів до існування більше 1 млрд. людей.

Кінець червня – День Дунаю


Відзначається з 2004 р. з ініціативи Міжнародної комісії ООН з охорони басейну ріки Дунай.

У вересні 1991 року у Софії на зустрічі придунайських країн (близько 24 країн), національних та міжнародних неурядових організацій була започаткована Програма охорони басейну ріки Дунай. 29 червня 1994 року у Софії підписаний проект Конвенції щодо співробітництва з охорони та сталого використання ріки Дунай (Конвенція про охорону ріки Дунай). Пізніше ця конвенція була схвалена Організацією Об’єднаних Націй, Європейським Союзом та була створена Міжнародна комісія із захисту ріки Дунай – МКЗД (англійською – International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR).

У зв’язку х цим, щорічно з 2004 року, в червні місяці, в придунайських країнах проходить пан’європейський екологічний фестиваль. Цей захід є ознаменуванням чергової річниці з підписання Конвенція про охорону ріки Дунай. Він спрямованим на інформування та підвищення екологічної культури громадян.

Україна залучилася до проведення Дня Дунаю з 2007 року. В рамках цього свята на території Закарпаття проводиться дитячий фестиваль “Тиса – молодша сестра Дунаю”. У святі приймають участь понад сотні дітей з різних районів Закарпаття, а також з Прикарпаття. Також проводяться святкові заходи й в українській частині дельти Дунаю.

6 жовтня – Всесвітній день охорони місць існування

День охорони місць існування відзначають у всьому світі. Це свято було затверджене в 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої флори і фауни, і природних місць існування в Європі.

Людина своєю діяльністю вже давно впливає на природу, змінюючи її. З кожним роком в світі все більше територій переходять в розряд сільгоспугідь, пасовищ, піддаються змінам у зв’язку із зростанням міст, видобутком корисних копалин, будівництвом заводів і інших об’єктів народного господарства.

8 жовтня (Друга середа жовтня) – Міжнародний день із

зменшення небезпеки стихійних лих

Генеральна Асамблея ООН, проголосивши з 1 січня 1990 р. Міжнародне десятиріччя із зменшення небезпеки стихійних лих, вирішила оголосити другу середу жовтня Міжнародним днем зі зменшення небезпеки стихійних лих і відмічати його щороку протягом Міжнародного десятиріччя (резолюція 44/236).

Міжнародна стратегія по зменшенню небезпеки стихійних лих переслідує, перш за все, мету доведення до широкої громадськості важливості завдання запобігання і проведення роз’яснювальної роботи серед населення, яке найбільш схильне до небезпеки стати жертвою стихійних екологічних і техногенних лих, відносно доступних засобів по запобіганню переростанню небезпек в катастрофи.

 

1 126 переглядів