Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10 годину 20 січня 2015 року

Протягом 18-20 січня, у зв’язку з відлигою та помірними опадами у вигляді дощу на низині та передгір’ї, мокрого снігу в горах (інтенсивністю 1-12 мм/добу, місцями 15-25 мм/добу), на річках області відбувається поступове формування та проходження паводку, скресання льоду та льодохід.

У верхів’ях річок максимальні рівні пройшли вночі та під ранок 20 січня, підвищення рівнів води склало 0,2-0,5 м без виходу води на заплави. В нижніх течіях річок Уж, Латориця, Тиса  підйом рівнів склав 0,7-1,2 м без виходу води на заплави, на р.Боржава підвищення склало 2,3 м, з початковим виходом води на заплаву в понижених місцях.

За прогнозом Гідрометцентру 20-21 січня очікується продовження слабких дощів, на високогір’ї з мокрим снігом. У горах продовжиться поступове танення снігу. Протягом доби на річках буде утримуватися підвищена водність з незначними коливаннями рівнів води в межах корінних берегів. Тільки в нижніх течіях р.Боржави очікується формування максимального рівня з продовженням підвищення на 0,2-0,5 м (загальна амплітуда підйому складе 2,5-2,8 м), можливі початкові підтоплення сільгоспугідь сіл Заріччя, Кам’янське, Великі Ком’яти, частини заплавної автодороги Шаланки-В.Комяти. В нижніх течіях р.Латориця (Чоп) протягом 20-21 січня продовжиться підвищення рівня води ще на 0,4-0,7 м, без виходу води на заплави в межах корінних берегів.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до правил експлуатації. Всі водосховища закриті, проводиться акумуляція паводкового стоку.

До роботи включені 2 насосні станції Латорицької осушної системи, за добу перекачується до 50 тис.м3 паводкового стоку. З початку року перекачано до 170 тис.м3. Інші 28 осушних насосних станцій підготовлені та будуть включені до роботи при досягненні відповідних рівнів.

Відповідно Регламентам та Положенням взаємодії по захисту від шкідливої дії вод в басейні р.Тиси із сусідніми державами – Румунією, Угорщиною, Словаччиною забезпечується співпраця та взаємне інформування з сусідніми країнами по питанням безаварійного пропуску паводків на прикордонних ділянках рік і на випадок необхідності взаємної допомоги.

 

Відділ ТЕБ та ППЗ

 

427 переглядів