Проведено плановий огляд водогосподарських споруд і зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини за участю експертів робочих груп із захисту від шкідливої дії вод

Протягом 1-2 грудня на українській території та 8-9 грудня 2014 року на угорській території відбулась зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах за участю керівників та експертів робочих груп із захисту від шкідливої дії вод Сторін з проведенням планового огляду водогосподарських об’єктів прикордонних водотоків басейну р. Тиса.

Українську делегацію очолював заступник Уповноваженого Уряду України, начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак, угорську – заступник Уповноваженого Уряду Угорщини, директор Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ Гашпар Боднар.

1-2 грудня заступники Уповноважених, керівники робочих груп та експерти здійснили огляд і оцінку технічного стану водогосподарських об’єктів у басейні р. Тиса та її приток на території України, зокрема:

  • Берегівське МУВГ та складське приміщення при ньому;
  • Правобережну водозахисну дамбу р. Тиса на ділянці Бадалово – Четфалва;
  • Поперечну дамбу поблизу с. Тисобикень;
  • Правобережну дамбу р. Батар від с. Тисобикень до автодороги на с. Неветленфолу;
  • Правобережну водозахисну дамбу р. Тиса на ділянці Вилок – Теково;
  • Протипаводкові заходи поблизу та в місті Хуст.

В свою чергу 8 грудня учасники зустрічі провели відповідний огляд на угорській території, оглянувши:

  • Правобережну дамбу р. Тиса на ділянці Тарпа (держкордон) – Тівадар;
  • Польдер Берег, що знаходиться на стадії будівництва та пов’язані з ним водогосподарські споруди;
  • Центр протипаводкового захисту, склад аварійних запасів та насосну станцію в с. Тисасалка;
  • Правобережну дамбу р. Тиса поблизу с. Лоня
  • Магістральні канали Дідівський Міц і Чарода поблизу сс. Вамошотьо та Барабаш.

Серед оглянутих на українській стороні об’єктів основна увага була приділена правобережній дамбі р. Тиса між с. Вари та с. Бадалово (9,5 км) і лівобережній дамбі р. Тиса між КПП Вилок та поперечною дамбою поблизу с. Тисабикень (3,8 км), які потребують першочергової реконструкції, оскільки при формуванні паводків рівня 2001 року та вище ці водозахисні споруди не будуть здатні виконувати захисні функції, внаслідок чого можуть відбутись затоплення українських та угорських територій.

На жаль, на сьогодні у зв’язку з відсутністю фінансування національної протипаводкової програми, українська сторона не може забезпечити вчасне виконання вищезазначених робіт, і саме тому виникає необхідність створення окремих планів управління паводками для проблемних ділянок, які включають розрахунки потреб у мішках, сипучого матеріалу, механізмах, засобах та кількості людей, необхідних для забезпечення лінії захисту при паводках рівня історичного максимуму, історичного максимуму + 50 см та розрахункового рівня паводків.

У зв’язку з цим, експертами були обговорені пропозиції щодо можливих технічних рішень і виконання будівельних робіт, в першу чергу щодо посилення надійності захисту дамб українсько-угорських прикордонних ділянок р. Тиса, а також дамб р. Батар.

Після проведення огляду заступники Уповноважених Урядів здійснили оцінку водогосподарської ситуації на прикордонних територіях та відзначили, що водозахисні об’єкти на даний час по обидві сторони українсько-угорського державного кордону знаходяться у належному експлуатаційному стані.

Сторони також інформували одна одну про прогрес реалізації робіт спільної українсько-угорської протипаводкової програми розвитку, затвердженої влітку минулого року Уповноваженим Урядів Сторін. В Угорщині в цьому напрямку виконано ряд будівельних робіт, а також підготовлено робочі проекти на виконання реконструкцій дамб. В той же час, в Україні виконувались виключно проектно-вишукувальні роботи в рамках реалізації проектів міжнародної технічної допомоги.

Під час зустрічі експерти Сторін також провели оцінку стану та обговорили завдання з вдосконалення та безпечної експлуатації розширеної спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС–«Тиса», стан реалізації спільних проектів в рамках Програми транскордонного співробітництва ЄІСП.

В рамках зустрічі Угорська Сторона інформувала про стан підготовки планів управління заплавними територіями рр. Тиса, Батар, Тур та Паладь. В майбутньому Українська Сторона бажає підключитись до даної роботи з метою підготовки відповідних планів і для українських прикордонних заплавних територій.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

 

 

 

924 переглядів