Громадські слухання з представлення та обговорення техніко-економічного обґрунтування реконструкції Батарської меліоративної системи

4 грудня в приміщенні великого залу Виноградівської РДА відбулися громадські слухання з обговорення техніко-економічного обґрунтування реконструкції Батарської меліоративної системи, виготовленого в рамках реалізації проекту Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна HUSKROUA 0901/040 «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур».

Учасниками слухань були представники Закарпатської ОДА, Виноградівської РДА, партнери проекту, представники природоохоронних, сільськогосподарських та інших зацікавлених організацій, органи  місцевого самоврядування, а також місцеві громади.

Метою заходу було представлення та обговорення з представниками місцевих органів влади та громад результатів техніко-економічного обґрунтування, розробленого за замовленням БУВР Тиси угорською проектною організацією ТОВ „Viziterv Environ” із залученням київського проектно-вишукувального і науково-дослідного інституту ПАТ “Укрводпроект”.

Насамперед керівник проекту, начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак коротко представив передумови впровадження проекту, водогосподарські проблеми Батарської меліоративної системи, шляхи їх вирішення та проміжні результати проекту. Як основні проблеми цільової території проекту були виділені шкідлива дія вод внаслідок паводків, відсутність достатньої кількості води в засушливий період, а також антропогенне навантаження. Для вирішення цих проблем на сьогодні в рамках проекту виготовлено техніко-економічне обґрунтування реконструкції Батарської системи, ортофотоплани та цифрову модель рельєфу цільової території, розширено автоматизовану систему АІВС “Тиса”, зроблено оцінку екологічного стану водних об’єктів відповідно до Водної рамкової директиви ЄС, оцінку ведення сільського господарства, а також здійснено екологічні дослідження території проекту та природоохоронних територій.

Доповідь про екологічний стан водотоків у межиріччі річок Тиса-Тур та шляхи його покращення підготував начальник відділу використання водних ресурсів та моніторингу вод Едуард Осійський, а щодо особливостей ведення сільського господарства в умовах реконструкції Батарської меліоративної системи розповів експерт проекту Орест Іваницький.

В рамках проекту також передбачено реалізацію демонстраційних маломаштабних проектів на території Батарської меліоративної системи, згрупованих навколо вирішення 5-ти головних проблем регіону. Про ці заходи розповів головний інженер БУВР Тиси Олег Кисіль, акцентуючи увагу на необхідності акумуляції паводкового стоку на внутрігосподарських меліоративних каналах, забезпечення мінімальних витрат в каналі Батар, фрагментальної розчистки русла Батару та будівництва перепадів на р. Холт для припинення берегової ерозії в с. Хижа.

Представлення результатів з розробки техніко-економічного обґрунтування реконструкції Батарської системи здійснив директор підрядної організації ТОВ „Viziterv Environ” Іллеш Лайош. В рамках цього були представлені рішення щодо розвитку системи протипаводкового захисту басейну рр. Батар та Паладь, які включають реконструкцію та будівництво дамб і гідротехнічних споруд на рр. Тиса, Старому Батарі, Новому Батарі, Паладь, а також впорядкування русел.  Також були визначені можливості влаштування протипаводкових польдерів нижче с. Петрово, поблизу сс. Хижа, Дюла, Неветленфолу, будівництва паводкового шлюзу на р. Батар, а також здійснення обводнення каналів та територій шляхом забору води з р. Тиса та реконструкцією зрошувальних систем.

Представники фермерських господарств та сільрад висловили необхідність забезпечення потреб у воді у засушливі періоди, відновлення роботи зрошувальних системи, а також вжиття заходів щодо вирішення санітарно-екологічних проблем цільової території, для чого необхідно об’єднати зусилля центральних і місцевих органів влади, громад та зацікавлених організацій.

 

1 220 переглядів