Розробляється стратегія адаптації до змін клімату для Рахівського району

В рамках виконання програми Транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна з 2012 року виконується проект міжнародної технічної «LOC-CLIM-ACT: Місцеві дії щодо впливу кліматичних змін», партнером якого є Рахівська районна державна адміністрація, що співпрацює з організаціями з Угорщини та Словаччини. Головною метою проекту є підвищення готовності до дій на місцевому рівні по боротьбі з надзвичайними ситуаціями в результаті впливу кліматичних змін.

З метою створення дієвого інструменту місцевої влади для реагування на зміну клімату, в рамках проекту буде розроблено модельну Стратегію адаптації до зміни клімату для Рахівського району. Така стратегія розробляється вперше в Україні, тобто є інноваційним підходом належного місцевого врядування. Стратегію розроблятиме робоча група експертів, сформована розпорядженням голови Рахівської районної державної адміністрації.

Начальник відділу техногенно-екологічної безпеки та протипаводкового захисту БУВР Тиси Тамара Мирочник та начальник відділу водних ресурсів Тячівського МУВГ Олександра Панько прийняли участь у засіданні робочої групи, яке відбулося 27 листопада 2014 р. в приміщені малого залу райдержадміністрації.

Засідання робочої групи проходило у дискусійній формі. Учасники розглядали питання оцінки вразливості до проявів та наслідків зміни клімату в рамках розроблення Стратегії адаптації до зміни клімату для Рахівського району.

Розглядались питання протипаводкового захисту Рахівського району, періодичності та частоти проходження повеней і паводків та причини їх формування і як впливає на це зміна клімату. Також, обговорювали зони затоплення та площі захищені гідроспорудами, проблему засмічення потічків, струмків та малих річок, через які виникає загроза підтоплення, а іноді  і затоплення територій населених пунктів, сільськогосподарських угідь, дворогосподарств та житлових будинків.

 

Тячівське МУВГ

 

622 переглядів