Відбулася нарада Басейнового управління водних ресурсів річки про підсумками діяльності за 9 місяців 2014 року

У середу, 12 листопада, у приміщенні конференц-залу Басейнового управління водних ресурсів р.Тиса, під головуванням  начальника  БУВР Тиси Володимира Чіпака відбулася нарада «Про підсумки діяльності БУВР Тиси за 9 місяців 2014 року та заходи щодо сталого функціонування галузі у ІV кварталі 2014 року». У засіданні прийняли участь начальники відділів БУВР Тиси та начальники, їх заступники і головні інженери міжрайонних управлінь водного господарства.

Як було зазначено на нараді, діяльність міжрайонних управлінь водного господарства, Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса в першу чергу була спрямована на забезпечення працездатності меліоративних систем, безаварійне функціонування гідротехнічних споруд, збереження і ремонт основних фондів, а також вирішення питань соціально-економічного розвитку.

За звітній період вартість виконаних ремонтно-доглядових робіт склала 2,9 млн. грн. По підготовці осушувальних меліоративних систем до вегетаційного періоду за звітній період виконані всі заплановані  показники. Поточний ремонт на міжгосподарській мережі по загальному та спеціальному фондах за 9 місяців виконано на суму 446,5 тис. грн.

З метою раціонального та ефективного використання водних об’єктів на території Закарпатської області, а також упорядкування питань, пов’язаних з наданням їх у користування на умовах оренди, розроблено та затверджено  розпорядження голови Закарпатської ОДА від 11.08.2014 р. № 240 «Методичні рекомендації з надання у користування на умовах оренди  водних об’єктів, розташованих у Закарпатській області» та  підготовлено проект розпорядження «Порядок надання у користування на умовах оренди водних об’єктів, розташованих на території Закарпатської області».

На виконання наказу Держводагентства та протокольних рішень регіональної комісії ТЕБ та НС проведена підготовка протипаводкового комплексу до пропуску льодоходу, повені та паводків. Проведено підготовку до роботи всіх 30 стаціонарних насосних станцій, осушних систем та 25 пересувних насосних станцій, насосів та мотопомп, які підготовлені до передислокації до місць ймовірних підтоплень.

Гідрологічна ситуація в постійному режимі контролюється службами  БУВР р.Тиса за допомогою АІВС «Тиса», даних Закарпатського ГМЦ та оперативних даних відомчих водомірних постів (на насосних станціях, шлюзах, водовипусках водосховищ).

Басейновим управлінням водних ресурсів річки Тиса вживаються заходи щодо технічного контролю за проведенням руслоочисних робіт на території Закарпатської області.

На виконання розпорядження голови облдержадміністрації Про благоустрій населених пунктів, проведення акції  «Закарпаттю – чисте довкілля» колективами БУВР Тиси проведені заходи по очищенню прибережних смуг, ліквідовано 110 несанкціонованих сміттєзвалищ, розчищено 21  джерело  та витоки річок, висаджено 456 дерев.

Завдяки скоординованим діям БУВР Тиси та Головного управління  Державної фінансової служби у Закарпатській області за 9 місяців поточного року вдалося забезпечити надходження податку за спеціальне водокористування в сумі 7,3 млн. грн., що майже на 300 тис. грн. більше ніж в минулому році.

Протягом 9 місяців 2014 р. зусиллями БУВР Тиси та МУВГ вдалося  направити майже 9 млн. грн. на виконання заходів, пов’язаних з функціональними повноваженнями управлінь та розвитку водного господарства Закарпатської області. За рахунок коштів місцевих бюджетів, що надходять в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва за 9 місяців поточного року виконано робіт на суму 455,1 тис. грн., при наявних коштах на рахунках місцевих бюджетів в сумі 28,4 млн. грн. Як було відмічено, існує проблема використання коштів місцевих бюджетів на утримання внутрігосподарської мережі та заходів з охорони водних ресурсів. Незважаючи на наявність коштів у місцевих бюджетах місцеві органи виконавчої влади неохоче йдуть на співпрацю по їх ефективному використанню.

Програма моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод за радіологічними і гідрохімічними показниками по Закарпатській області за 9 місяців 2014 року виконана. Зроблено 4857  вимірювань показників якості води на гідрохімічний та радіологічний аналізи по моніторингу. Лабораторією гідрологічного, радіологічного моніторингу вод та грунтів надано платних послуг в сумі 143,4  тис.грн.

Від реалізації проектів міжнародної технічної допомоги за 9 місяців  2014 року надійшло 2886,2  тис. грн. ( 9 місяців 2013 р. – 7074,8 тис. грн.). Зниження проти минулого року пояснюється завершенням реалізації виграних проектів міжнародної технічної допомоги.

На нараді також були розглянуті й інші питання роботи Басейнового управління водних ресурсів р.Тиса та підвідомчих організацій, а також заходи щодо сталого функціонування водогосподарських організацій області у ІV кварталі 2014 року.

 

600 переглядів