Фаховий тренінг «Нові напрямки та засоби у плануванні протипаводкового захисту»

15-17 жовтня відбулась фахова угорсько-американська конференція та тренінг з моделювання під назвою «Нові напрямки та засоби у плануванні протипаводкового захисту» у м. Ніредьгаза, Угорщина.

Організаторами заходу виступило Головне державне управління водного господарства і Верхнє-Тисайська Дирекція водних справ.

Метою конференції та тренінгу було надати детальну інформацію про сучасні стратегії  протипаводкового захисту (проектні роботи, підготовка планів управління заплавами, планування протипаводкового захисту (ППЗ) відповідно до Паводкової Директиви ЄС, оновлення планів локалізації паводків), висвітлення нових можливостей, симуляційних моделей, методів дистанційного реагування, які застосовуватимуться під час проектування. Також, представлення нових методів моделювання, які можна застосувати в найближчому майбутньому та їх подальше вивчення у рамках тренінгу.

На конференції були присутні представники Головного державного управління водного господарства, 12 управлінь водного господарства, Центру Інженерної гідрології, Корпусу Військових інженерів США (Девіс, США), Kimley-Horn and Associates Inc., (Сакраменто, США), Кафедри гідротехнічного будівництва та управління водними ресурсами Будапештського технічного університету, представники водогосподарських організацій басейну р. Тиса з інших країн та інші запрошені. В роботі конференції та тренінгу прийняли участь спеціалісти БУВР Тиси Віктор Дуркот, Сергій Борис, Станіслав Івегеш та Дмитро Белей.

Розпочалась конференція з вітального слова начальника Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ Боднара Гашпара.

На конференції висловив свої думки про стратегічні напрямки розвитку ППЗ та планування протипаводкових програм в.о. директора ГДУВГ Ланг Іштван. Марк Р. Дженсен та Кемерон T. Акерман, головні інженери-гідротехніки Центру гідрології корпусу військових інженерів, показали результати нових розробок, що сприяють плануванню ППЗ, а також Геґедуш Пал, інженер-гідротехнік з Kimley-Horn and Associates Inc., презентував методики та моделювання, які використовуються при плануванні заходів ППЗ в Каліфорнії. Своїм досвідом використання методик моделювання, які використовувались при перегляді розрахункових рівнів паводків, поділився доктор Крамер Томаш – доцент кафедри Будапештського технічного університету.

Про досвід використання моделей HEC-RAS в Угорщині розповів Ковач Шандор – к.т.н., начальник відділу, Середнє-Тисайська Дирекція водних справ, м. Солнок. Балінт Мартон,  інженер-гідротехнік, ТОВ VIZITERV Environ, поділився досвідом  використання 2D симуляційних моделей при складанні планів управління заплавними територіями, а про взаємозв’язок планування управління заплавами та стимуляційним моделюванням розповів Торма Петер – інженер-гідротехнік, помічник викладача, БТУ.

Марк Р. Дженсен та Кемерон T. Акерман з центру гідрології корпусу військових інженерів провели навчальну презентацію нової версії програмного продукту HEC-RAS і показали нові можливості 1D – 2D моделювання в цій програмі. В рамках тренінгу було здійснено навчання по симуляції прориву водозахисних споруд на основі попередньо підготовлених вхідних даних. Результатом роботи була створена симуляційна модель, яка дозволяє визначити можливу територію та глибину підтоплення, час добігання хвилі та інші параметри, та зобразити результати у зручному вигляді.

Для спеціалістів БУВР Тиси даний тренінг показав нові можливості та функції використання 1D – 2D моделюванню в програмному продукті HEC-RAS. Ці практичні навички спеціалісти БУВР Тиси зможуть використати при моделюванні зон підтоплення населених пунктів та територій, що сприятиме захисту нашої області.

 

538 переглядів