Регіональний семінар з питань впровадження Директив ЄС про очистку міських стічних вод та питну воду відбувся у м.Берегово

З лютого 2012 року в Україні реалізується проект «Додаткова підтримка Міністерства екології та природних ресурсів України у впровадженні Секторальної бюджетної підтримки». Проект спрямований на сприяння досягненню пріоритетів  Стратегії державної екологічної політики України від 21 грудня 2010 року, відповідно до Порядку денного асоціації та угод про співробітництво у сфері охорони довкілля.

Одним із завдань проекту є підготовка Національної стратегії наближення (апроксимації) законодавства України до права ЄС у сфері охорони навколишнього середовища. В рамках цієї роботи Проектом заплановано проведення низки регіональних семінарів.

26 вересня 2014 року у м. Берегово відбувся регіональний семінар «Імплементація Директив ЄС про очистку міських стічних вод та питну воду в рамках реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС». В семінарі прийняли участь також представники БУВР Тиси: начальник відділу використання водних ресурсів та моніторингу вод Е.Осійський, начальник відділу ГІС та ІЗ С.Ребрик та головний фахівець із зовнішньоекономічних питань відділу міжнародного співробітництва Н.Ревалло, а також спеціаліст Берегівського МУВГ Світлана Козлюк.

Експертами проекту О. Ярошевич та С. Вихрист детально було представлено ключові елементи «Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Глава “Навколишнє природне середовище” та розглянуто кроки її реалізації, так звана «дорожня карта»: від апроксимації до повної імплементації.

Про шляхи впровадження «Директиви про питну воду (Директива № 98/83/ЄС про якість води, призначеної для споживання людиною)  розповіла Зоріна Олеся, к.б.н., провідний науковий співробітник лабораторії гігієни водопостачання та охорони водоймищ ДУ «Інститут гігієни та медичної екології імені О.М. Марзєєва НАМН України».

«Директиву про міські стічні води (Директива № 91/271/ЄЕС про очистку міських стічних вод) репрезентувала Рябова Ольга – начальник відділу нормативно-правової роботи та експертизи проектів актів з питань житлово-комунального господарства Департаменту нормативно-правового регулювання Мінрегіону України.

Про сучасний стан якості питної води у Закарпатській області  доповів представник Держсанепідемслужби у Закарпатській області Володимир Орел, а керівник Берегівського водоканалу, Йосип Галайда, конкретизував стан справ у водопровідно-каналізаційному господарстві на прикладі м. Берегова.

Досвідом впровадження зазначених вище Директив поділились наші сусіди – угорці та словаки. Так, про проблеми та реалії впровадження Питної директиви ЄС в Угорщині розповів Ондраш Ласло Кіш, представник МВС Угорщини м. Будапешт. а досвідом впровадження Директив ЄС про питну воду та стічні води, зокрема, в м. Ньіредьгаза, Угорщина  поділився Іштван Моріс, радник мера м. Ньіредьгаза.

Цікавим був виступ колег з Словаччини, зокрема, Любомира Валько «Практичний досвiд Словаччини з iмплементацiї європейских директив про очистку стiчних вод та про якiсть води для споживання людиною”.

Експертами проекту проведено індикативну оцінку впровадження директив за сектором «Якість води і управління водними ресурсами». Зокрема, Директиви 91/271/ЄEC, Директиви 98/83/ЄC», що викликало жваве обговорення та дискусію учасників семінару.

Підбиваючи підсумки, було зазначено, що враховуючи підписання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом і його державами-членами, з іншої сторони, всі водогосподарські організації України повинні активно долучитися до реалізації заходів з впровадження відповідних секторальних нормативних документів, а саме Водної Рамкової Директиви 200/60/ЄС, Паводкової Директиви 2007/60/ЄС, «Директиви про питну воду (Директива № 98/83/ЄС про якість води, призначеної для споживання людиною)  та  «Директиву про міські стічні води (Директива № 91/271/ЄЕС про очистку міських стічних вод) в межах свої повноважень та компетенції.

 

 

580 переглядів