Відзначення Дня Європейського співробітництва в БУВР Тиси

У п’ятницю, 19 вересня 2014 року з метою відзначення Дня Європейського співробітництва в конференц-залі БУВР Тиси було проведено інформаційний день про представлення досвіду з реалізації заходів міжнародного співробітництва, зокрема, у рамках впровадження програм транскордонного співробітництва Європейського Союзу.

На інфодні були присутні представники викладацького корпусу і студентів факультету міжнародного бізнесу та менеджменту Ужгородського національного університету, менеджери та експерти проектів, а також працівники БУВР Тиси.

Начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак у своєму вступному слові представив діяльність Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса, водогосподарський комплекс області та коротко розповів про Спільну українсько-угорську програму розвитку системи протипаводкового захисту на Верхній Тисі.

Докладніше міжнародне співробітництво описав в.о. начальника відділу міжнародного співробітництва БУВР Тиси Олександр Костюков. Як менеджер проектів він розповів про основні завдання, заходи та досягнення проектів, які завершились та наразі реалізовуються в рамках Програми ЄІСП за участі БУВР Тиси.

Програма транскордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна на зовнішніх кордонах країн-членів ЄС та України впроваджується з 2007 по 2013 роки. Програма набрала чинності 23 вересня 2008 року після ухвалення Європейською Комісією. Бюджет програми на сім років складає 68.638.283 €  та фінансується з фондів ЄІСП. У рамках Програми відкриваються широкі можливості потенційним заявникам через пріоритетні напрямки співпраці –  сприяння економічному та соціальному розвитку, покращення якості навколишнього середовища, покращення ефективності кордону, підтримка співробітництва «люди-людям».

Загальна ціль програми – інтенсифікація та поглиблення співробітництва між Закарпатською, Івано-Франківською та Чернівецькою областями України і прийнятними та додатковими регіонами Угорщини, Румунії та Словаччини у екологічно -, соціально – та економічно-сталий спосіб.

Пріоритетом 2 Програми є покращення якості навколишнього середовища, що має на меті покращення якості повітря, вод, земельних та лісових ресурсів, а також зменшення ризиків нанесення шкоди природному навколишньому середовищу.

В рамках Програми ЄІСП БУВР Тиси брало участь у впровадженні 5-ти проектів, в 3-х з яких управління є бенефіціаром:

  • Проект «Подальший розвиток і гармонізація Верхнє-Тисайських українських і угорських програм розвитку протипаводкового захисту та створення інтегрованої системи прогнозування паводків із застосуванням моделей на основі ГІС» (2011-2014 рр.) HUSKROUA/0901/044,
  • Проект «Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда – Латориця» (2011-2014 рр.) HUSKROUA/0901/043,
  • Проект «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса – Тур» (2012-2015 рр.) HUSKROUA/0901/040.

Результати даних проектів покликані сприяти, в першу чергу, підвищенню безпеки населення цільових територій – це будівництво і реконструкція гідротехнічних споруд, осушних систем, розвиток сучасної системи збору, передачі і обробки гідрометеорологічної інформації, розробка ГІС-бази даних водогосподарських об’єктів, цифрової моделі рельєфу, моделей прогнозування і проходження паводків, підготовки до надзвичайних ситуацій; екологічному оздоровленню навколишнього середовища і не в останню чергу, поглибленню транскордонного співробітництва, а також залучення органів місцевого самоврядування та громадськості до вирішення водогосподарських проблем. Важливо відмітити, що практично всі роботи по розробці планів щодо виконання протипаводкових робіт на прикордонних територіях базуються на найсучасніших досягненнях гідрологічного та гідравлічного моделювання паводків, виконаних саме в рамках міжнародних проектів.

Власне, розробка міжнародних проектів водогосподарського спрямування є технічно й організаційно складним та тривалим процесом, який вимагає залучення багатьох спеціалістів і підготовки широкого пакету документів. Необхідно вміло реалізовувати актуальні проектні напрацювання і плани, які потребують значного фінансування та міжнародної співпраці.

Також, Олександр коротко описав механізм реалізації двосторонніх міжурядових угод з питань водного господарства на прикордонних водах – Угода між Урядом України та Урядом Угорщини від 11 листопада 1997 року (вперше укладена 28 липня 1993 р.), Угода між Урядом України та Урядом Румунії від 30 вересня 1997 року, Угода між Урядом України та Урядом Словацької Республіки від 14 червня 1994 року.

Робочі групи у своїй діяльності керуються затвердженими Уповноваженими Урядів порядками / інструкціями / регламентами співробітництва. Двосторонні порядки / інструкції / регламенти співробітництва враховують положення «Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків і міжнародних озер» (Хельсінкі, 16 березня 1992 р.) та «Конвенції співробітництва щодо захисту та збалансованого  водокористування  річки  Дунай» (Софія, 29 червня 1994 р.). Регламентуючі документи періодично актуалізуються – Сторони затверджують і вводять у дію їх оновлені редакції. Наразі це є особливо актуальним, зважаючи на нещодавно ратифіковану Угоду про асоціацію України та ЄС.

Детальніше про діючі та нещодавно завершені міжнародні проекти програми ЕІСП розповіла начальник відділу геоінформаційних систем (ГІС) та інформаційного забезпечення БУВР Тиси, а також менеджер проекту Світлана Ребрик, відмітивши необхідність демонстрування спільних досягнень перед громадськістю та їх залучення у заходи, які покликані покращити життя людей в прикордонних регіонах. Також, Світлана розповіла про основні проблеми, на вирішення яких спрямовано впровадження проектів міжнародної технічної допомоги, мету та основні завдання, заходи проектів, а також результати їх реалізації.

Коротко охарактеризував спільну українсько-угорську автоматизовану інформаційно-вимірювальну систему «Тиса» (АІВС «Тиса») Віктор Дуркот, начальник відділу експлуатації АІВС «Тиса». На даний момент ця системи є єдиною аналогічною системою в Україні. Віктор розповів про передумови та початок створення, структуру та специфіку роботи системи, схему передачі та обробки даних у системі, а також переваги даної системи, яка допомагає за лічені години отримати повну картину гідрометеорологічної ситуації місцевості.

Створення АІВС ”Тиса” спрямоване на наукове забезпечення управління водними ресурсами басейну р. Тиса, програми боротьби з паводками, дає можливість здійснити автоматизацію і розширення зон спостережень, збору і обробки інформації з районів інтенсивного формування стоку (гірські, передгірні), попередження про формування, проходження паводків та вжиття відповідних заходів по захисту територій від затоплень.

Насамкінець з представленням видання “Берегівська польдерна система – сучасність, перспективи” виступив експерт проекту Орест Іваницький, який розповів, що дане видання – це праця авторського колективу за результатами досліджень в рамках проекту «Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чоронда-Латориця». Особливостями даного видання є те, що воно носить міждержавний українсько-угорський характер, адже в більшості розділів паралельно подається матеріал з тих чи інших питань, як з української, так і з угорської сторони, а також публікація носить комплексний характер, оскільки авторський колектив не замикався лише на водогосподарських проблемах, а зосередив увагу також на розвитку сільського господарства на цій території з врахуванням заходів з реконструкції системи; на екологічному стані водних об’єктів системи згідно ВРД ЄС; які можливості є для розвитку сільського туризму;  як необхідно вести екологічне виховання молоді тощо.

В зв’язку з ратифікацією угоди про асоціації між України та ЄС учасники висловили свої сподівання на майбутню підтримку з боку Європейського Союзу спільних заходів на прикордонних водах і поглиблення співробітництва на місцевому, регіональному та державному рівнях.

 

579 переглядів