Підведені підсумки реалізації проекту “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда-Латориця”

14 серпня 2014 року в Бесейновому управлінні водних ресурсів річки Тиса відбулася Заключна конференція проекту Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства (ЄІСП) Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна на 2007-2013 роки “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда-Латориця”.

З метою офіційного представлення результатів впровадження проекту на конференцію були запрошені представники Закарпатської ОДА, Берегівської та Ужгородської РДА, голів сільських рад території проекту, партнерів проекту й інших зацікавлених організацій та ЗМІ.

Відкриття конференції розпочав головий інженер БУВР Тиси і керівник проекту Олег Кисіль. У вступному слові керівника проекту було зроблено наголос на тому, що даний проект подавався чотири роки тому, реалізація тривала три роки, були певні труднощі, але, як показують результати проекту, всі труднощі подолані і ми успішно завершуємо цей проект. Подякував  партнерам і експертам проекту та місцевим органам виконавчої влади за спроможність виконання поставлених перед ними завдань з реалізації усіх заходів проекту.

Учасників конференції було ознайомлено із впровадженими заходами проекту, про які розповіла менеджер Світлана Ребрик. Інформувала присутніх про функції БПС, мету і завдання, передумови, діяльність і досягнуті результати проекту. Серед головних з них: розчистка каналу Чаронда–Латориця; реконструкція приканальних дамб та гідротехнічних споруд; придбання багатофункціональної машини-амфібії ТRUXOR DM 5000; проведення спільних топогеодезичних вимірювань на каналі Сипа-Чаронда; влаштування посту виміру витрат води на каналі Сипа-Чаронда; розробка Спільної Програми Заходів щодо реконструкції Берегівської польдерної системи на українській і угорській територіях, що включає заходи з обводнення для сільськогосподарських та екологічних цілей; проведення іхтіомеліорації стариці Чаронда – застосування риб-меліораторів для очищення водойми від рослинності екологічними засобами; інформування громадськості про проблеми і розвиток Берегівської польдерної системи, реалізацію проекту через веб-сайт проекту, публікації та пізнавальні брошури; проведення еко-акцій з школярами, громадського моніторингу якості води. Висловлена подяка членам робочої групи БУВР Тиса, партнерам, експертам і фахівцям, залученим до впровадження проекту.

Про стан розвитку Берегівської транскордонної польдерної системи та результати впровадження заходів в Угорщині розповів заступник начальника відділу Верхнє-Тисайської дирекції водних справ, партнера проекту, Чізмозіо Томаш. У своєму презентаційному виступі пан Томаш розповів про передумови проекту, а також про заходи, які були виконані в рамках цього проекту: проведено розчистку каналів та спільні топогеодезичні вимірювання; створено програму з покращення екологічного стану території Проекту; проведені семінари, обговорення; приймалась активна участь у роботі зі ЗМІ.

Із результатами сільськогосподарських досліджень в рамках реалізації проекту виступила експерт проекту, заступник директора Закарпатської філії Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» Алла Фандалюк, яка у своїй презентації представила результати роботи досліджень, а саме розповіла про типи ґрунтів на території проекту, про їх щільність та інші характеристики. Звернула увагу присутніх на те, що багато земель простоюють, не проводяться сівозміни і за рахунок цього ґрунти втрачають свої корисні властивості. Учасників конференції було коротко проінформовано про результати досліджень намулу, який вибирався з каналу і те, як його доцільніше використовувати. Експерти Закарпатської філії Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» радять сільськогосподарським виробникам більшу увагу приділяти органічним добривам. За результатами досліджень підготовлено звіти і картографічні матеріали.

Експерт проекту Орест Іваницький представив запрошеним на конференцію інформаційну брошуру, підготовлену за результатами досліджень проекту під назвою «Берегівська польдерна система: сучасність та перспективи». Коротко представив зміст та розділи брошури. Важливими особливостями видання є: міждержавний українсько-угорський характер, комплексний підхід з врахуванням різних напрямків розвитку системи, містить унікальні фактичні матеріали щодо історичних паводків за останні десятиріччя, і водночас зорієнтована на перспективний розвиток системи. І дослідження, і матеріали видання мають орієнтацію на європейські норми, зокрема Водну Рамкову Директиву ЄС.

Про Спільну Програму Заходів розповіла присутнім учасникам конференції начальник відділу ППЗ і ТЕБ БУВР Тиси Тамара Мирочник. Коротко представила заплановані та узгоджені заходи на українській та угорській територіях, це – реконструкція основних магістральних каналів шляхом розчистки від наносів (намулу), трав’яної рослинності та чагарників; реконструкція (посилення) приканальних дамб шляхом нарощення гребеня та створення умов для зручної експлуатації; екологічне обводнення існуючих староріч і понижень в засушливі пори року шляхом будівництва водовипусків в тілі дамб; реконструкція гідротехнічних регулюючих споруд на магістральних каналах та шлюзів-регуляторів, трубчатих переїздів, водовипусків в тілі дамб, які знаходяться в аварійному стані; реконструкція (переоснащення) існуючих насосних станції шляхом збільшення їх продуктивності, влаштування сухих акумулюючих ємностей для подвійної мети – зниження паводкових піків і обводнення сільськогосподарських та екологічно-цінних територій.

Експерт проекту – представник Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Інституту гідробіології НАНУ Валентин Долинський виступив на конференції з презентацією про гідрологічні дослідження Берегівської транскордонної польдерної системи, як основу обґрунтування вселення білого амура з метою біомеліорації. Результати першого року вселення риб-меліораторів в староріччя Чаронду показали, що риба поїдає м’яку рослинність, тим самим набираючи вагу і поступово переходить на більш тверду рослинність. Результати роботи вселеної риби є очевидні, зменшується поверхнева рослинність, що підтвердили слова голови Червонівської сільської ради Василя Зеленяка. Процес іхтіомеліорації розрахований на тривалий період і основні результати будуть досягнуті через 2-3 роки.

Президент регіонального молодіжного екологічного об’єднання «Екосфера», партнер проекту Оксана Станкевич-Волосянчук у своїй презентації представила результати роботи з еколого-освітньої діяльності проекту, екологічні аспекти реконструкції каналу Чаронда-Латориця. Серед яких: здійснення екологічного нагляду за роботами по очистці каналу Чаронда–Латориця, надання рекомендацій по підсіванню травосумішей, проведення тренінгів з вчителями і школярами, творчих завдань, семінарів, залучення дітей до акцій з очистки берегів річок, школярами проведено підготовку і реалізовано ряд міні-проектів екологічного спрямування, експерти також підготували і видали методичний посібник для вчителів “Екологічні дослідження водних екосистем”, який отримав загальноукраїнське визнання.

Насичена програма конференції була завершена цікавою дискусією щодо переглянутих презентацій і почутих доповідей. Насамкінець, керівник проекту, головний інженер БУВР Тиси підвів підсумки реалізації проекту та роботи експертів, подякував всім за плідну співпрацю.

988 переглядів