Семінар з питань інтегрованого управління водним господарством

11-12 серпня в рамках проекту «Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда-Латориця» HUSKROUA/A/0901/043 відбувся семінар з питань інтегрованого управління водного господарства в м.Вашарошнамень, Угорщина.

Головною метою семінару було представлення заходів на угорській та українській частині території проекту, обмін досвідом з угорськими колегами з питань інтегрованого управління водним господарством на території Угорщини та України, а також представлення Cпільної Програми Заходів для розвитку водного господарства і забезпечення екологічних цілей.

У семінарі взяли участь представники Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиси), Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ (FETIVIZIG), Ужгородського МУВГ, Соловківської сільської ради.

З презентацією про цілі та основну діяльність Проекту на угорській стороні регіону Берег виступив Томаш Чізмозіо, заступник начальника відділу FETIVIZIG. Він розповів про заходи, які були виконані в рамках Проекту: проведено розчистку каналів, топогеодезичні вимірювання, була створена програма з покращення екологічного стану території Проекту, відбулися численні огляди території, семінари, консультації, обговорення, закуплено обладнання, створено білборди та різноманітні інформаційні матеріали для населення, інтерв’ю та інша робота зі ЗМІ, а також в своїй презентації представив першу історичну військову карту території проекту.

Роботи з облаштування акумулюючого польдеру Берегі (об’ємом акумуляції 60 млн.куб.м) на угорській території Берегівської польдерної системи представив Габор Сако (Верхнє-Тисайська Дирекція водних справ), який розповів, що під час будівництва польдеру виконуються роботи з влаштування та реконструкції захисних дамб, будівництво водозабірної та водоскидної споруд, реконструкція меліоративних каналів з влаштуванням додаткових шлюзів регуляторів в місцях перетинів каналів з захисними дамбами та інші роботи. Ключові елементи плану розвитку регіону Берег включають в себе: побудову протипаводкових дамб та польдерів, наповнення паводковими водами цих ємностей, затримка і акумуляція внутрішніх вод в меліоративних каналах, розвиток інфраструктури.  Також, в рамках цих робіт буде створена нова база протипаводкового захисту в с. Тисасалка.

На семінарі також виступили українські експерти з доповідями щодо проведення експлуатаційних заходів на території Берегівської польдерної системи та про Спільну Програму Заходів для розвитку водного господарства і забезпечення екологічних цілей. Зокрема, головний інженер Ужгородського МУВГ Василь Морський розповів учасникам про водні ресурси на території діяльності МУВГ, експлуатаційні заходи на меліоративних каналах, роботу і обслуговування насосних станцій, а також особливість Берегівської осушувальної системи, яка полягає в тому, що поверхневий стік з площі 49,9 тис. га відводиться в річки Латориця і Тиса, а канали можна поповнювати за рахунок подачі води на обводнення через шлюз-регулятор на каналі Верке з р.Боржава та подачі води з р.Тиса для зволоження завдяки насосній станції №21 с.Саловка.

Він зазначив, що почалися роботи по влаштуванню пункту виміру витрат води на каналі Сипа–Чаронда (біля с.Бакош Берегівського району), що дасть змогу одержувати більш якісні та точні дані витрат води.

Також, головний інженер управління розповів, що в управлінні працює єдина на західній України профілактично налагоджувальна дільниця,  яка займається ремонтом та обслуговуванням електричного та механічного обладнання насосних станцій та трансформаторних підстанцій.

У своєму виступі щодо Спільної Програми Заходів начальник відділу ППЗ і ТЕБ БУВР Тиси Тамара Мирочник коротко розповіла про українські та угорські заходи, а саме: реконструкція основних магістральних каналів шляхом розчистки від наносів (намулу), трав’яної рослинності та чагарників; реконструкція (посилення) приканальних дамб шляхом нарощення гребеня та створення умов для зручної експлуатації; екологічне обводнення існуючих староріч і понижень в засушливі пори року шляхом будівництва водовипусків в тілі дамб; реконструкція гідротехнічних регулюючих споруд на магістральних каналах та шлюзів-регуляторів, трубчатих переїздів, водовипусків в тілі дамб, які знаходяться в аварійному стані; реконструкція (переоснащення) існуючих насосних станції шляхом збільшення їх продуктивності та інше.

Робочий проект «Реалізація комплексної реконструкції та оновлення заплавних територій протипаводкового захисту в регіоні Берег» передбачає будівництво двох польдерів: Берегівського, для акумуляції 58 млн.м3 паводкових вод р.Тиси та польдеру для акумуляції 12 млн. м3 внутрішніх вод в районі сіл Лоня і Тисокеречень, а також заходи по розвитку управління водними ресурсами Березької системи.

Після презентацій учасники семінару здійснили огляд магістрального каналу Сипа та каналу №34, ознайомилися з ходом будівельних робіт з влаштування насипної дамби і впускної споруди акумулюючого польдеру Берегі в с.Тарпа, здійснили огляд каналів водогосподарського товариства біля Вашарошнаменя. Спеціалісти Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ надали детальну інформацію про технічні характеристики споруди і хід будівельних робіт. Учасників семінару вразила площа будівництва даного польдеру – приблизно 58 км2.

Загалом семінар виявився дуже цікавим, корисним та інформативним для експертів як України, так і Угорщини. Учасники вели жваву дискусію, задавали один одному різні питання, мали змогу обмінятись досвідом та узгодити різні виробничі питання.

1 002 переглядів