Відбулась ХIХ нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах

На виконання Угоди між Урядом України та Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах у  період з 4 по 8 серпня 2014 року на території України в м. Ізмаїл відбулась чергова XІХ нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах.

Українську делегацію на нараді очолював Уповноважений Уряду України, Голова Держводагентства України – Василь Сташук, угорську делегацію – Уповноважений Уряду Угорщини, начальник департаменту з питань водного господарства Міністерства внутрішніх справ – Петер Ковач. У нараді з української сторони також прийняли участь заступник Уповноваженого Уряду України, начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак, а також керівники водогосподарських організацій Одеської області.

В ході переговорів Сторонами було проведено взаємний обмін інформацією щодо діяльності в галузі протипаводкового захисту і захисту від внутрішніх вод на прикордонних водах протягом останнього року. В рамках цього було відзначено, що робочі групи із захисту від шкідливої дії вод на підставі додаткових польових обстежень та топогеодезичних вимірювань підготували технічний опис спільного українсько-угорського інвентарного плану протипаводкового захисту ділянок спільного інтересу, кінцевий варіант якого було погоджено Уповноваженими.

Також було представлено результати розрахунків щодо потреб у підвищенні дамб та кількості матеріалів, необхідних для забезпечення захисту від паводків рівня історичного максимуму та історичного максимуму + 50 см, на ділянці нереконструйованої лівобережної дамби р. Тиса між КПП Вилок та поперечною дамбою поблизу с. Тисабикень, а також правобережної дамби р. Тиса між с. Вари та с. Бадалово. На сьогодні, при виникненні розрахункових паводків, ці ділянки становлять найбільшу загрозу для безпеки населення та територій спільного інтересу. Саме тому, Уповноважені Уряду вважають пріоритетним якнайшвидшу реконструкцію зазначених двох ділянок дамб р. Тиса, а до реалізації будівельних робіт доручили експертам Сторін розробити спільний план управління паводками для цих ділянок дамб та басейнів.

Під час наради також розглядались питання щодо діяльності з питань гідрометеорології і водних ресурсів, а також з охорони якості прикордонних вод за період з липня 2013 року по серпень 2014 року.

Сторони інформували одна одну про плани розширення спільної українсько-угорської АІВС- «Тиса» в 2014 році на угорській та українській територіях, що зокрема включатиме вдосконалення інформаційної системи оперативного управління таким чином, щоб вона була придатною для управління в складі єдиної системи всіх верхнє-тисайських протипаводкових ємностей, що знаходяться на стадії будівництва або ж заплановані.

Окремим питанням порядку денного був хід реалізації затвердженої минулого року Уповноваженими спільної українсько-угорської програми розвитку системи протипаводкового захисту для басейну Верхньої Тиси. Відповідно до визначеного на XVІІІ нараді завдання, Сторони забезпечили інтегрування затвердженої спільної програми розвитку у національні протипаводкові програми. Щодо безпосередньої реалізації об’єктів програми розвитку, то, на жаль, темпи реалізації запланованих завдань українською стороною значним чином відстають від виконання робіт передбачених угорською стороною. Це зумовлено реалізацією масштабних угорських проектів, що фінансуються зі структурних фондів ЄС і які уможливлюють вчасне та систематичне виконання не тільки проектних, але й будівельних робіт.

Під час наради Сторони інформували одна одну про хід реалізації спільних проектів транскордонного співробітництва та обговорили можливості подальшої співпраці з розробки нових проектів і подання заявок на конкурс для отримання грантів Європейської Комісії.

Учасники наради також мали змогу під час виїзної програми ознайомитись з окремими водогосподарськимиоб’єктами, які знаходяться на підвідомчій території Одеського обласного управління водних ресурсів та Дунайського БУВР. Зокрема, майданчик насосної станції підкачки у с. Струмок, головну насосну станцію Ялпугської зрошувальної системи, ознайомились з характером режиму та гідрологією дельти Дунаю, гідрологічним режимом Придунайських водосховищ, а також побували на 0-му кілометрі р. Дунай.

Підсумовуючи роботу наради, керівники обох делегацій відзначили, що впродовж останнього року, як і в попередні, всі напрямки українсько-угорського співробітництва розвивалися динамічно і продуктивно.

За результатами ХІХ наради Уповноважені Урядів підписали відповідний Протокол.

 

499 переглядів