Відбулася підсумкова нарада Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса

У вівторок, 29 липня,  у приміщенні конференц-залу Басейнового управління водних ресурсів р.Тиса під головуванням  начальника  БУВР Тиси Володимира Чіпака відбулася підсумкова нарада «Про підсумки діяльності БУВР Тиси за І півріччя 2014 та заходи щодо сталого функціонування галузі у ІІІ кварталі 2014 року». У засіданні прийняли участь начальники відділів та головні спеціалісти БУВР Тиси, начальники, їх заступники та головні інженери міжрайонних управлінь водного господарства.

Як було зазначено на нараді, експлуатаційна діяльність у першому півріччі поточного року була спрямована на збереження цілісності та утриманні в робочому стані меліоративних  систем і захисних споруд. БУВР Тиси виконало показники доведені наказом Держводагентства №10 від 03.02.2014р. «Про основні напрямки роботи та завдання з експлуатації водогосподарсько-меліоративного комплексу на 2014 рік».

За звітній період поточний ремонт на міжгосподарській мережі виконано на суму 194,8 тис.грн., з них по спеціальному  фонду – 191,5 тис.грн. та на 3,3 тис.грн. по загальному фонду.  За кошти місцевих бюджетів та приватних підприємств на водогосподарських об’єктах області виконано  ремонтних робіт на суму 491,5 тис.грн.,  в тому числі силами міжрайонних управлінь – на 322,3 тис. гривень.

В області  проводиться  полив сільськогосподарських  культур   у  Берегівському, Мукачівському та Ужгородському районах.  Станом на 1липня  2014  року  полито 269,0 га земель, в тому числі  дощуванням – 102,0га, краплинним  зрошенням – 167 гектарів.

Відділом водних об’єктів спільно з МУВГ проведено уточнюючу інвентаризації штучних (ставків, кар’єрів) та природних (озер, стариць) водойм в адміністративних районів Закарпатської області. В результаті інвентаризації на території області розміщено 637 водних об’єктів: водосховищ – 9, ставків – 584, озер – 44, з них: оренда землі – 187, приватна власність (держ. акт на землю) – 225, відсутня документація – 168, на балансі організацій – 53, дозвіл проект відводу – 4.

З метою раціонального та ефективного використання водних об’єктів на території області, а також упорядкування питань, пов’язаних з наданням водних об’єктів у користування на умовах оренди, Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса розробило проект «Порядку надання у користування на умовах оренди водних об’єктів розташованих на території Закарпатської області».

Басейновим управлінням водних ресурсів річки Тиса вживаються заходи щодо технічного контролю за проведенням руслоочисних робіт на території Закарпатської області. З метою забезпечення своєчасного та дієвого контролю за додержанням вимог чинного законодавства на водних об’єктах Закарпатської області, попередження несанкціонованого відбору піщано-гравійної суміші з русел річок, забезпечення надходжень до місцевих бюджетів, сплати податків та інших обов’язкових платежів, а також мінімізації шкоди навколишньому природному середовищу, Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса розробило новий регіональний нормативно-правовий акт – «Порядок проведення робіт з розчистки русел річок на території Закарпатської області», який доповнюючи норми чинного законодавства, здійснював би більш детальне впорядковування відносин держави, місцевої громади та суб’єктів господарювання при проведенні руслоочисних робіт на водних об’єктах Закарпатської області.

На даний час обидва проекти Порядків знаходяться на затвердженні в Закарпатській облдержадміністрації.

Протягом І півріччя 2014 року зусиллями БУВР Тиси та МУВГ вдалося направити майже 9 млн.грн. коштів (5,5 млн.грн. – 2013 р.) водокористувачів на виконання заходів, пов’язаних з функціональними повноваженнями управлінь та розвитку водного господарства Закарпатської області. Найбільше залучено коштів в зоні діяльності Ужгородського МУВГ – 4047,283 тис. грн. та Виноградівського МУВГ – 3530,423 тис. грн., Мукачівського МУВГ – 675,793 тис.грн., Тячівського МУВГ – 460 тис.грн та Берегівського МУВГ – 253,852 тис.грн.

Завдяки скоординованим діям  БУВР Тиси та Управління Міндоходів у Закарпатській області за І півріччя 2014 року вдалося забезпечити надходження  4 млн. 350 тис. грн. податку за спеціальне водокористування, що майже на 150 тис. грн. більше ніж в 2013 році.

Лабораторією БУВР Тиси за І півріччя 2014 р. надано платних послуг на суму 87,719 тис. грн. (ріст 8%). Відібрано на гідрохімічний та радіологічний аналізи 327 проби води та виконано 5929 вимірювань.

Учасники наради звернули увагу на необхідність покращення роботи з місцевими органами влади,  адже Регіональна програма протипаводкового захисту практично не виконуться, хоча на рахунках  місцевих бюджетів залишок коштів складає: втрати землі – 9 358 409,5 грн., екологія  – 18 277 211,84 грн. У підсумку цей факт негативно вплинув на загальнодержавну рейтингову оцінку роботи БУВР Тиси у першому півріччі 2014 року.

На нараді також розглядався хід виконання у 2014 році заходів “Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства  та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року».

З метою залучення додаткових коштів у розвитку водного господарства БУВР Тиси продовжує свою діяльність у напрямку реалізації проектів міжнародної технічної допомоги.

На покриття дефіциту бюджетних видатків направлено 1139 тис.грн., в той час від надання платних послуг – 417 тис.грн., від реалізації міжнародної технічної допомоги ­– 722 тис.грн.

Потрібно звернути увагу на посилення контролю за використанням коштів на оплату праці та дотримання штатної дисципліни.

До позитивних моментів належить той факт, що до бюджету внесено платежів на суму 1273,7 тис.грн., що складає 118,6 % до відповідного періоду минулого року.

На нараді також були розглянуті й інші питання роботи Басейнового управління водних ресурсів р.Тиса та підвідомчих організацій, а також заходи щодо сталого функціонування водогосподарських організацій області у ІІІ кварталі 2014 року.

 

496 переглядів