Якість поверхневих вод річок та меліоративних каналів на території Закарпатської області в літній період

У зв’язку з аномально високими середньодобовими температурами повітря по Закарпатській області на виконання доручення Держводагентства України № 3245/9/11-14 від 03.07.2014 лабораторією моніторингу вод та ґрунтів проводиться посилений контроль за якістю води в пунктах централізованих питних водозаборів, які входять до «Програми державного моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод за радіологічними та гідрохімічними показниками по Закарпатській області» на р. Уж, м. Ужгород; р. Латориця, м.Чоп;  р. Тиса, м. Тячів.

За показниками загально-санітарного аналізу (температура, прозорість, запах, кольоровість, розчинений кисень, перманганатна окислюваність, хімічне споживання кисню, водневий показник (рН), амоній-іони, нітрит-іони, нітрат-іони, фосфат-іони, загальний фосфор, мінералізація, сульфати, хлориди, лужність, загальна жорсткість, кальцій, магній, марганець, залізо загальне) якість води в питних водозаборах відповідає Санітарним правилам і Нормам охорони поверхневих вод від забруднення (Сан-ПіН 4630-88). Специфічні показники (феноли, нафтопродукти, синтетичні поверхнево-активні речовини) не перевищували фонові показники. Вміст важких металів (мідь, цинк, хром, свинець) не перевищували граничнодопустимих концентрацій. Вміст радіоактивного цезію у всіх створах спостереження був нижче допустимого рівня (гранично допустима норма 2 Бк/дм3).

З метою попередження замору риби в міжгосподарських меліоративних каналах в меженний період, лабораторією БУВР Тиси також проводиться посилений контроль якості води в меліоративних каналах на вміст розчиненого кисню.

Вміст розчиненого кисню в меліоративних каналах області складає від 4,5 мгО2/дм3 до 10,7 мгО2/дм3, що відповідає Санітарним правилам і нормам охорони поверхневих вод від забруднення (Сан-ПіН 4630-88), ГДК≥4,0мгО2/дм3:

– канал Тарна-Маре, с. Холмовець – 7,2 мгО2/дм3;

– канал Високобережний, с. Чомонин – 4,5мгО2/дм3;

– канал Чаронда-Тиса, ст. Есень – 8,8 мгО2/дм3;

– канал Чаронда- Латориця, с.Червоне – 10,7 мгО2/дм3;

– канал Батар, смт. Вилок– 4,8 мгО2/дм3;

– канал Клиновський, с. Клиново – 4,9 мгО2/дм3;

– канал Верке, м. Берегово – 5,9 мгО2/дм3.

Завдяки проведенню оперативних водогосподарських заходів міжрайонними управліннями водного господарства області (розчистки каналів,  очищення каналів від рослинності, підтримки рівнів води за допомогою шлюзів-регуляторів) виявлено, що якість води на вміст розчиненого кисню в меліоративних каналах покращилася в порівнянні з відповідними періодами минулих років. Замору риб у меліоративних каналах не зафіксовано.

В цілому, протягом червня-липня якість поверхневих вод річок області відповідала Санітарним правилам і нормам охорони поверхневих вод від забруднення (Сан-ПіН 4630-88) завдяки тому, що річки області ще здатні до самовідтворення.

Якість води в р. Уж, нижче м. Ужгорода (с. Сторожниця, кордон з Словаччиною) за деякими гідрохімічними показниками не відповідає нормативним вимогам для рибогосподарського водокористування за показниками: амоній іони – 0,65 мг/дм3 (ГДК = 0,5 мг/дм3), нітрит іони – 0,33 мг/дм3 (ГДК = 0,08 мг/дм3), біохімічне споживання кисню (БСК5) – 3,6 мгО2/дм3 (ГДК = 3,0 мг/дм3).

Спеціалістами лабораторії моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси  надалі ведеться посилений контроль якості поверхневих вод річок та меліоративних каналів на території області.

 

Лабораторія моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси

 

776 переглядів