У Відні відбувся третій щорічний Форум Стратегії ЄС для Дунайського регіону

На запрошення Уповноваженого Уряду Угорщини з питань реалізації Дунайської Стратегії, протягом 26-27 червня делегація Держводагентства України на чолі з Головою Василем Сташуком взяла участь у третьому щорічному Форумі Стратегії ЄС для Дунайського регіону в м. Відень, Австрія. Захід був організований Європейською комісією під протекторатом керівництва м. Відень та в співпраці з австрійським Федеральним Міністерством з питань інтеграції, європейських та закордонних справ.

На заході були присутні представники усіх 14 країн‐учасниць Стратегії. Також, до Відня прибули представники приватного сектору, регіонального бізнесу, громадянського суспільства та провідні діячі науки. Окрім того, свою промову на відкритті виголосили Європейський Комісар у справах регіональної політики, міністр з питань інтеграції, європейських та закордонних справ Австрії, а також мер Відня.

Країни‐члени ЄС схвалили Стратегію розвитку Дунайського регіону у квітні 2011 року. Її мета – сприяти розвитку величезного економічного потенціалу Дунаю за допомогою розбудови інфраструктури, захисту довкілля, сприяння економічному розвитку та зміцнення інституцій регіону.

Цьогорічне гасло Форуму “Ми зростаємо разом – разом ми ростемо” зібрало учасників з метою обговорення того, яким чином працювати далі для більшого процвітання і соціальної інтеграції в межах регіону.

В рамках Форуму відбувся ряд пленарних засідань, тематичних семінарів, а також виставка. Керівники та члени 5 пріоритетного напрямку Дунайської Стратегії «Моніторинг екологічних ризиків» підготували виставковий майданчик, в межах якого показовим прикладом було представлено спільну українсько-угорську протипаводкову програму розвитку та співробітництво.

У рамках тематичного семінару «План дій під час паводків: Комплексний план дій для прогнозування, попередження, готовності і пом’якшення наслідків паводків для Дунайського регіону» з доповіддю на тему транскордонного співробітництва України та Угорщини в рамках Дунайської Стратегії виступив голова української делегації. У своєму виступі В. Сташук коротко представив особливості формування стоку та проходження паводків на р. Тиса, питання необхідності комплексного та транскордонного підходу до вирішення спільних проблем та загроз в басейні р. Тиса з сусідніми країнами, надійне функціонування українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи “ТИСА” (АІВС “Тиса”), а також, перспективи втілення спільної українсько-угорської протипаводкової програми розвитку на Верхній Тисі. Зокрема, було наголошено на необхідності впровадження сучасних підходів до управління паводковим стоком, перші результати яких на сьогодні представлені в спільній програмі розвитку, а також, на потребі у рівноцінній та одночасній реалізації визначених заходів по обидва боки кордону.

Голова Держводагентства також висловив упевненість у подальшому поглибленні транскордонної співпраці з питань управління водними ресурсами та координуванні зусиль для вирішення нагальних проблем як на національному, так і регіональному рівнях.

 

535 переглядів