ВІДЗНАЧЕННЯ ДНЯ ДУНАЮ – 2014

День Дунаю є спільним пан-європейським заходом, який відзначається щорічно 29 червня в 14 країнах басейну річки під егідою Міжнародної комісії з захисту р. Дунай. 2014 рік є ювілейним, оскільки країни басейну Дунаю відзначають 20-річчя з часу підписання Конвенції з захисту р. Дунай, яка створила передумови для посилення співробітництва між країнами щодо охорони і використання водних ресурсів та 10-річчя святкування Дня Дунаю. День Дунаю в Україні традиційно святкують в басейні Тиси, оскільки Тиса є притокою Дунаю.

Програма цьогорічного свята була досить насиченою, оскільки включала в себе різноманітні заходи.

28 червня в с. Баранинці Ужгородського району відбулося підбиття підсумків дитячого конкурсу «Дамо бій пластиковим пляшкам!». Участь у змаганнях брали 5 команд, які зібрали 521 кг пластикових пляшок за декілька днів. Школярі збирали їх по всій території Баранинcької сільської ради. За результатами зважування зібраної вторинної сировини були визначені переможці – команда Баранинський спортивний клуб «Юнайтед», яка отримали приз – повний комплект футбольної форми. Всі інші команди – учасники отримали відповідну грошову винагороду за зібрані  ПЕТ-пляшки. В рамках заходу також були офіційно передані громаді Баранинської сільської ради (села Баранинці, Підгорб, Барвінок, Довге Поле) 8 контейнерів об’ємом 1100 л для збору вторинної сировини.

В Баранинцях також нагороджували переможців конкурсу «Дунайський митець». «Дунайський митець» – це загально-Дунайська творча феєрія, конкурс мистецьких виробів, матеріали для створення яких знайдені безпосередньо на березі річки, ставка або каналу. Для участі в конкурсі були запрошені учні шкіл Закарпатської області, роботи були індивідуальними, кожен учасник конкурсу особисто представив свою роботу в день конкурсу.  Біля сільської ради вишикувалися столи з незвичайними виробами із  природних матеріалів, пластику та інших штучних речовин, паперу. Найбільший приз для переможця (якщо робота переможе у всіх 14-ти країнах басейну Дунаю) –  поїздка до  столиці Австрії – Відня.

Перемогу  у конкурсі здобула вихованка Закарпатського еколого-натуралістичного центру учнівської молоді з м. Ужгорода  Діана  Біляк, друге місце посів учень Камяницької ЗОШ І-ІІІ ст. Ужгородського району  Анрій Бурлаков, третє місце – за  Веронікою  Герцумс з Довгого Поля. Переможці та всі учасники конкурсу отримали призи від організаторів свята. В рамках проекту Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства (ЄІСП) Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна на 2007-2013 роки “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда-Латориця” головний інженер БУВР Тиси Олег Кисіль вручив активним учасникам свята заохочувальні призи – книжки для школярів пізнавальної та еколого-освітньої тематики.

Також, 28 червня 2014 р. у с. Квасово Берегівського району відбулося малювання  школярами карти «Україна, об’єднана річками». Це один із найголовніших заходів цьогорічного Дня Дунаю. Ідея створення карти полягає у прагненні показати цілісність та єдність української держави, об’єднаної річками. Розмір карти України є значним (3 на 5 м). Школярі замалювали та підписали річки, а також намалювали відповіді на питання організаторів щодо культурної, історичної та географічної специфіки різних куточків країни. Карту України закріпили на стіні місцевої школи.

Того ж дня у Квасові відкрили бювет питної води для потреб мешканців села та сільської школи. Будівництво бювету було виконано силами мешканців села за технічної допомоги проекту Європейського Союзу. Технічну допомогу у влаштуванні  бювету надало Берегівське міжрайонне управління водного господарства (начальник І.Ю.Голуб) та  БУВР Тиси.

Весна 2014 року для с. Квасово ознаменувалася висадженням 100 саджанців сакур та 50 червоних дубів на вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні. Саме у День Дунаю було освячено меморіальний камінь Алеї  Героїв і учасники святкування віддали шану Героям, запаливши свічки пам’яті та запустивши у вечірня небо  вогняні ліхтарики пам’яті.

Наступного дня, 29 червня в с. Присліп Міжгірського району відбувся театралізований виступ дитячого садочка села. Діти дитячого садочка с. Присліп підготували півгодинну театралізовану програму, присвячену збереженню водних ресурсів та ролі річок у житті людей, за що організаторами свята були нагородженні чудовими подарунками від організаторів: музичним центром  від БУВР Тиси та дитячим спортивним майданчиком від компанія Кока-Кола Беверіджиз Україна.

Того ж дня відбулося  й урочисте відкриття альтанки на витоку р. Ріка. Цей захід є частиною багаторічної акції «Повернення до витоків!», що полягає у ознаменуванні витоків найбільших приток Тиси. Цього року на витоку Ріки на Верховинському хребті силами місцевої громади була побудована альтанка, що стане незамінним захистом для туристів суворою зимою та спекотним літом на шляху туристичних маршрутів (озеро Синевир, гора Чорна Ріпа і т.д.). Працівники Виноградівського міжрайонного управління водного господарства (начальник Коломис В.М.)  сучасними  геодезичними приладами визначили  точні координати місця витоку р.Ріка, висоту над рівнем моря і взяли активну участь в урочистому відкритті альтанки на витоку р.Ріка.

 

Організаторами заходів виступили: Басейнове управління водних ресурсів р. Тиса за участі Берегівського і Виноградівського МУВГ, Закарпатська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги, компанія Кока-Кола Беверіджиз Україна та за підтримки сільських громад Баранинці, Квасово та Присліп.

 

675 переглядів