Виїзна технічна нарада українських та угорських фахівців водного господарства

11-12 червня відбулася виїзна технічна нарада у Виноградівському районі в рамках впровадження проекту «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур» Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2007-2013 з метою обговорення попереднього варіанту та уточнення технічного завдання на розробку техніко-економічного обґрунтування реконструкції Батарської меліоративної системи, а також проведення місцевого огляду цільової території Батарської меліоративної системи.

У виїзній нараді взяти участь експерти БУВР Тиси, угорських проектних організацій ТОВ «VIZITERV ENVIRON»,  ТОВ AKVATECH, ПАТ «Укрводпроект» (м.Київ), партнерів проекту Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ Угорщини (Сотмарська дільниця) і Виноградівського міжрайонного управління водного господарства.

Учасники технічної наради здійснили огляд водогосподарських споруд цільової території проекту в басейнах річок Тур, Батар, Паладь, Холт. Було оглянуто правобережну дамбу р. Старий Батар, шлюз на каналі Паладь, насосну станція біля с. Велика Паладь та шлюз регулятор, розподільчий шлюз в с.Дюла, гідротехнічні споруди на каналі Батар, водосховище в с.Гудя та протипаводкову базу,  гідротехнічні споруди на р.Холт, насосну станцію та гідротехнічні споруди в с.Теково.

Основною проблемою на сьогодні є технічний стан системи, яка була реконструйована  на початку 70-х років і наразі нездатна функціонувати в повній мірі, особливо це стосується внутрішньогосподарської мережі, яка знаходиться на балансі відповідних органів місцевого самоврядування, які в свою чергу не мають коштів на утримання та догляд меліоративних систем у належному робочому стані. Це призводить до заростання каналів внутрішньогосподарської мережі, до пошкодження споруд, замулення та засипання водовідвідних каналів.

Саме тому одним із головних запланованих результатів впровадження даного проекту буде Техніко-економічне обґрунтування реконструкції Батарської осушної системи, розробкою якого займаються провідні проектувальні організації у співробітництві з фахівцями водного господарства.

Під час обговорення технічних питань експерти використовували попередні результати проведених наразі комплексних досліджень території: з питань гідро морфології, гідробіології, гідрохімії, збереження біорізноманіття, розвитку сільського господарства, а також напрацьовані пропозиції по впровадженню мало масштабних демонстраційних проектів.

Учасниками наради було висловлено і обговорено багато слушних пропозицій по окремим технічним рішенням та вдосконаленню роботи Батарської осушної системи в цілому, які будуть враховані при розробці проектних документів.

 

624 переглядів