Регіональний семінар, присвячений інтегрованому управлінню екосистемами басейну Ужа та Латориці, або Чи допливуть пластикові пляшки, кинуті в річку Уж та Латориця, до ЄС ?

6 травня 2014 року Закарпатська  обласна всеукраїнська екологічна ліга спільно з Басейновим управлінням водного ресурсів річки Тиси організувала регіональний семінар, присвячений інтегрованому управлінню екосистемами басейну Ужа та Латориці. На семінарі були присутні: делегація колег з Словаччини, експерти Міжнародної комісії з охорони річки Дунай, голови сільських рад Ужгородщини, представники комунальних підприємств  Великого Березного, Перечина, Ужгорода, Чопа, а також представники неурядових громадських організацій.

З вітальними словами виступили голова ЗОО ВЕЛ В.Лобко та представник словацької делегації Ю.Войтек, які привітали присутніх і розповіли про важливість співпраці Украни та Словаччини в басейні Бодрогу (річки Латориця та Уж).

На семінарі виступив представник словацької сторони Борис Мінарик, який представив проект «Стале інтегроване управління міжнародними річковими коридорами в країнах Південної та Східної Європи» (SEE River) та описав покрокові заходи, які будуть виконані в рамках цього проекту.

Начальник відділу використання водних ресурсів та моніторингу вод БУВР Тиси Едуард Осійський виступив з презентацією на тему «Основні водогосподарські проблеми річкових басейнів Латориці та Ужа (басейн Бодрогу) на території України», описавши основні характеристики басейнів цих двох річок та розповів про 5 основних проблемних аспектів, визначених Планом інтегрованого управління басейну р.Тиса, а саме: забруднення органічними речовинами, забруднення поживними речовинами, забруднення небезпечними речовинами, гідроморфологічні зміни та кількісні аспекти водних ресурсів (повені, внутрішні води, посухи, дефіцит води, зміни клімату). А також, наголосив на актуальності та доцільності басейнового принципу управління водними ресурсами.

Відбулася жвава дискусія між головами сільських рад та представниками комунального господарства, які обговорювали актуальні проблеми утилізації, вивезення та сортування сміття, про засмічення та розчистку русел річок, про акції екологічного спрямування боротьби зі сміттям, із залученням молоді та громад сіл, ділились побаченим європейським досвідом з ліквідації ПЕТ-пляшок та скляної тари, дійшовши взаємної згоди, що всі ці проблеми потрібно вирішувати на регіональному рівні.

На завершення словацькі колеги підсумували, що хоч і країни у нас з ними різні, проте проблеми одинакові. Було вирішено за участі місцевої влади та громадськості підготувати пропозиції пріоритетних проблем в басейні Латориці та Уж на території України.

516 переглядів