Відбулася координаційна нарада щодо порядку проведення руслоочисних робіт на землях водного фонду та посилення контролю за їх проведенням

У зв’язку з численними зверненнями громадян та неурядових громадських організацій щодо несанкціонованого забору гравійно-піщаної суміші з річок,  порушень технології проведення руслоочисних робіт на річках Закарпатської області та на виконання рішення колегії Державного агентства водних ресурсів України від 16.04.2014 року №3 щодо посилення співпраці з контролюючими органами щодо несанкціонованого забору гравію з русел річок та забезпечення вжиття відповідних попереджувальних заходів, Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса ініціювало проведення  в м. Тячеві  координаційної наради щодо порядку проведення руслоочисних робіт на землях водного фонду та посилення контролю за їх проведенням, яка відбулася 25 квітня 2014 року у залі засідань Тячівської РДА.

У нараді приймали участь: начальник БУВР Тиси Чіпак В.П., головний інженер БУВР Тиси Кисіль О.А. , заступник начальника Департаменту екології та природних ресурсів Гайдур М.І., начальник відділу Державної екологічної інспекції у Закарпатській області  Павлишинець М.В., представник Закарпатської міжрайонної прокуратури з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері  Канюк В.Ю., начальник ДП “Закарпатдержрибоохорона” Чорногор Е.Г., представник Мукачівського прикордонного загону, Тячівського  районного управління УМВС, прокуратури Тячівського району, управління Держземагентства у Тячівському районі, голови селищних рад (Солотвино, Буштино, Тересва), голови сільських рад (Бедевля, Руське Поле), де проводяться санкціоновані руслоочисні роботи, селищний голова Дубового, сільські голови (Криве, Чумаливо, Терново, Нересниця, Вільхівці, Ганичі, Калини, Красна, Кричево, Угля), де систематично проводяться несанкціонований забір гравійно-піщаної суміші, неурядових громадських організацій Тячівщини, зокрема: “Чистий Берег”, “Летище” та ЗМІ.

Нараду проводили за участі суб’єктів господарювання, які мають право проводити роботи на землях водного фонду на території Тячівського району.

У своєму виступі начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак зазначив, що наразі ситуація із забором піщано-гравійної суміші на території області є незадовільною. Найбільш напружена ситуація щодо проведення руслоочисних робіт на річках склалась в Тячівському та Рахівському районах. В даний час погодження на очистку русел річок мають  7 суб’єктів господарювання, на території двох районів масово проводиться незаконний забір піщано-гравійної суміші. Більше того, у зв’язку з безконтрольним вивозом піщано-гравійної суміші до місцевих бюджетів не поступає значна сума коштів.

Начальник Тячівського міжрайонного управління водного господарства Михайло Шелевер інформував, що працівниками управління виявлено 14 незаконних заборів піщано-гравійної суміші. Тячівське МУВГ неодноразово зверталось до місцевих контролюючих природоохоронних і правоохоронних органів про виявлені порушення Водного кодексу України з проханням про вжиття невідкладних заходів щодо їх усунення. Однак звернення управління залишилися без належного реагування.

Як відмітив Володимир Чіпак, поряд з несанкціонованим забором піщано-гравійної суміші на річках області спостерігається масове засмічення прибережних захисних смуг та водотоків побутовими відходами. Річки Закарпаття перетворюються місцевим населенням в “сміттєпроводи”, які несуть весь “непотріб” до країн Європейського Союзу. Засмічення русел і заплав річок твердими побутовими відходами є однією з головних водно-екологічних проблем Закарпаття. Причиною цього є відсутність в Закарпатті дієвого механізму та інфраструктури збору, переробки та утилізації побутових відходів. Головною проблемою є те, що органи місцевого самоврядування самоусунулися від виконання своїх безпосередніх повноважень, а саме: Закону України “Про місцеве самоврядування”, Законів України “Про благоустрій населених пунктів”, “Про відходи”. Органи місцевого самоврядування не забезпечують пріоритетне спрямування коштів з місцевих бюджетів на реалізацію природоохоронних заходів щодо забезпечення екологічної безпеки під час поводження з відходами та збереження довкілля від їх шкідливої дії. Подальша бездіяльність, зволікання місцевих органів самоврядування призведе до перетворення перлини Срібної Землі в екологічно забруднену територію.

На нараді відмітили і низьку культуру населення при поводженні з відходами, відсутність ефективного контролю за розміщенням твердих побутових відходів та неефективне застосування державними контролюючими органами механізму відповідальності за порушення у сфері поводження з відходами та порушення вимог Водного кодексу України.

В обговоренні проблем взяли участь також заступник начальника Департаменту екології та природних ресурсів Михайло Гайдур, начальник ДП “Закарпатдержрибоохорона” Едуард Чорногор, в. о. голови Тячівської РДА Василь Каганець, представники громадських організацій. На жаль, представники правоохоронних органів та податкової служби не висловили чітко свою позицію з проблемних питань.

Начальник БУВР Тиси поінформував присутніх, що наразі завершується робота над  новим порядком проведення руслоочисних робіт, який буде найближчим часом подано на розгляд сесії обласної ради.

Учасники наради також домовились, що в роботу комісії з перевірки дотримання чинного законодавства будуть залучатися представники громадських організацій.

 

543 переглядів