Здійснення моніторингу водних об’єктів

Для вивчення гідрологічного і водогосподарського стану водосховищ та планування режимів їх роботи Мукачівське управління водного господарства, а саме відділ водних ресурсів, постійно проводить моніторинг стану водосховищ, який включає систематичні спостереження за рівнями та об’ємами води, притоком і скидом води у водосховища. Згідно положення про діяльність ММУВГ в період паводків, льодоходу та весняної повені спостереження збільшуються до щоденних (щогодинних). В програму спостережень додаються також спостереження за льодовими явищами і висотою сніжного покриву.

Станом на 19 лютого 2014 року були проведені наступні заміри рівнів води на водосховищах, що відповідають рівням ГРР – горизонту для потреб риборозведення:

–       с. Пістрялово водосховище «Мочило»  –  119.20 см;

–       с. Залуж  водосховище «Бабічка» – 127.30 см;

–       с.Горбок водосховище «Роман-Потік» – 122.62 см.

Станом на 19 березня 2014 року:

–       с. Пістрялово водосховище «Мочило»  –  119.30 см;

–       с. Залуж  водосховище «Бабічка» – 127.10 см;

–       с. Горбок водосховище «Роман-Потік» – 122.80 см;

–       с. Ліскове водосховище «Форнош» – 111.00 см (ГМО);

–       с. Бобовище водосховище «Бобовищанське» – 134.14 см.

На основі даних спостережень уточнюються диспетчерські графіки режимів роботи водосховищ. Відповідно до регламенту інформування відомості про наповнення водосховищ, а також інформація про водогосподарську обстановку передається в БУВР Тиси.

Обстеження р. Латориця-Пінія, водпосту Свалява

Надійна робота водогосподарських систем та водосховищ знаходиться в прямій залежності від технічного стану і надійності гідротехнічних споруд (ГТС). ГТС підлягають щоденному контролю, періодичному огляду та позачерговим обстеженням з метою визначення технічного стану і своєчасного вживання заходів запобігання їх пошкодження.

Моніторинг рівнів води на водосх. Мочила с. Пістрялово

Результати аналізу та обробки інформації про водогосподарський стан та накопичені дані режимних спостережень дозволяють планувати режими роботи водосховищ, виконувати прогнозування змін стану водних об’єктів, розробляти заходи щодо раціонального використання водних ресурсів, а також приймати рішення про запобігання виникненню надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.

Мукачівське МУВГ

 

579 переглядів