План управління річковим басейном як інструмент досягнення екологічних цілей

З нагоди відзначення 22 березня 2014 року Всесвітнього дня води публікуємо інформацію щодо Національного Плану управління басейном р.Тиса.

Басейн р. Тиса, у плані впровадження європейського водного законодавства, для України є показовим, тому що крім нашої держави він розташований на території ще чотирьох країн: Румунії, Угорщини, Словаччини та Сербії. Басейн Тиси є одним з найуспішніших прикладів співпраці між країнами ЄС (Румунія, Словаччина, Угорщина) та Україною щодо впровадження положень Водної Рамкової Директиви (ВРД). Тому річковий басейн Тиси можна розглядати як полігон для адаптації українського водного законодавства до законодавства ЄС, а саме, через впровадження положень ВРД. Цей досвід можна поширювати на інші річкові басейни України.

Основним завданням Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиси) є забезпечення державного управління водними ресурсами, збереження та відтворення поверхневих вод та реалізація заходів щодо розвитку водного господарства і меліорації земель, експлуатації об’єктів державного водогосподарського комплексу. Впровадження принципів басейнового управління водними ресурсами закріплено у Водній Рамковій Директиві ЄС, Паводковій Директиві ЄС, діяльності Міжнародної комісії із захисту річки Дунай. Тому вже зараз БУВР Тиси та всі підвідомчі міжрайонні управління водного господарства працюють за басейновим принципом та залучені до впровадження основних засад ВРД.

На виконання Водної Рамкової Директиви ЄС країни басейну Тиси, в тому числі й Україна, домовилися підготувати план інтегрованого управління басейном, який поєднає питання якості та кількості водних ресурсів, водного та земельного менеджменту, паводків та посух. План було розроблено і схвалено Головами делегацій країн басейну Тиси в Міжнародної Комісії із захисту р. Дунай у грудні 2010 р. А в квітні 2011 р. в Ужгороді на Конференції міністрів охорони довкілля тисяйських країн було укладено Меморандум про порозуміння “Посилення співробітництва у басейні річки Тиса у напрямку імплементації Плану інтегрованого управління басейном річки Тиса з метою підтримки сталого розвитку регіону”.

Україна, як країна, яка не входить до ЄС, наразі не зобов’язана розробляти та впроваджувати національні Плани управління басейнами річок. Але, зважаючи на міжнародні обов’язки, було прийнято рішення про підготовку Національного плану управління басейном річки Тиса. Робота по розробці національного плану управління басейном р. Тиса була виконана національними експертами Міжнародної комісії з захисту річки Дунай за підтримки Проекту ЄС “Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської Конвенцій”. 24 квітня 2012 року в Ужгороді у приміщенні Басейнового управління водними ресурсами р. Тиса відбулося представлення Національного плану управління річковим басейном Тиси для представників влади, зацікавлених організацій та ЗМІ. Тиса стала першою в Україні річкою, для якої розроблено подібний план.

Розроблений План базується на об’єктивній оцінці даних моніторингу за хімічними, біологічними та гідроморфологічними показниками Тиси та її приток і підземних вод. Виявлено, що головними причинами поганого екологічного та хімічного статусів річок є забруднення органікою, поживними та небезпечними (в тому числі важкими металами) речовинами, гідроморфологічні зміни, засмічення русел та берегів побутовим сміттям та поширення немісцевих (інвазійних) видів водної флори та фауни. Програма заходів орієнтована на досягнення екологічної цілі Плану – добрий екологічний статус всіх водних об’єктів басейну Тиси за конкретний період.

Більше про Національний управління річковим басейном Тиси можна почитати тут.

 

 

 

579 переглядів