Глобальний “водний слід”

Термін «Водний слід» («Water Footprint») відображає обсяг води, який витрачається при виробництві різних товарів або наданні послуг. Визначення «Водний слід», як правило, застосовується у відношенні споживача води (людини, організації, країни) і враховує джерело споживаної води, а також час/інтенсивність споживання. Крім «Водного сліду» зустрічається й інше близьке йому (більш спрощене) поняття – «Віртуальна вода», яке включає в себе тільки витрати води на всіх стадіях виробництва будь якого товару або послуги.

Представлена ​​Вашій увазі інфографіка ілюструє «Водний слід» по країнах світу.

Згідно з розрахунками «Водний слід» кожного середньостатистичного жителя Землі становить1240 м3 води на рік.

До країн з найнижчим «Водним слідом» можна віднести Латвію, Грузію, Угорщину, Китай, Афганістан, Перу, Конго, Анголу і ряд інших країн (600-1000 м3 води на рік на людину).

До країн з найвищим «Водним слідом» можна віднести США, Греції, Малайзії, Італії, Таїланд, Іспанію, Судан, і Росію (2100-2500 м3 води на рік на людину).

Ряд держав з цього списку країн з найвищими значеннями «Водного сліду» змушені імпортувати воду, щоб зберігати водоспоживання на колишньому рівні. Так високий рівень «Водного сліду» на душу населення забезпечується за рахунок імпорту води в США на 19%, Греції на 35%, Малайзії на 25%, Італії на 51%, Таїланді на 8%.

До країн найбільш залежних від імпорту води можна віднести Кувейт і Мальту (імпорт води становить 87%), Нідерланди (82%), Бахрейн і Бельгію (80%).

Поновлюваними водними ресурсами найбільш багаті Бразилія, Росія, США, Китай та Індонезія.

Факти:

  • До 2025 року більше 2,8 мільярдів людей 48 країн світу буде відчувати недостачу води. До 2050 року кількість людей, які постійно зазнають нестачу води, досягне 7 мільярдів;
  • 70% усіх прісних вод, що вилучаються з навколишнього середовища людиною, йде на зрошення сільськогосподарських угідь;
  • На виробництво 1 кг шоколаду необхідно 24 000 літрів води, 1 кг м’яса – 15 500 л, 1 кг маслин – 4 400 л, 1 кг цукру – 1500 л, 1 чашки кави – 140л.

Джерело інформації: www.chystavoda.org.ua

1 533 переглядів