Прості поради як замінити агресивну хімію у побуті

В рамках проекту “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда-Латориця” програми Програми прикордонного співробітництва ЄІСП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 партнерська організація РМЕО «Екосфера» розробила програму «Вивчаємо та охороняємо водні екосистеми» для школярів та вчителів загальноосвітніх шкіл і провели тренінгові навчання з дітьми по збереженню чистоти водних ресурсів.

До дня Води школярі підготували інформацію, яку пропонуємо до уваги читачів.

Вода – це джерело життя, яке поступово стає одним із найдефіцитніших ресурсів. Глобальною екологічною проблемою сучасності є виснаження та забруднення водних ресурсів. Вода після її використання потрапляє у водойми, переважно без належного очищення. Велика частка у забрудненні води припадає на побутові стоки. І кожний із нас щодня долучається до забруднення води.

У розчиненому вигляді в стічних водах присутні мило, синтетичні пральні порошки, дезінфікуючі засоби, відбілювачі та інші речовини побутової хімії. Коли вміст у воді фосфору, азоту, калію перевищує критичний рівень, прискорюються життєві процеси водних організмів. Як наслідок, починається масовий розвиток планктонних водоростей (“цвітіння” води), вода набуває неприємного запаху і присмаку, її прозорість знижується, збільшується кольоровість, підвищується вміст розчинених і завислих органічних речовин. Перенасичення води органічними сполуками стимулює розвиток бактерій (у тому числі особливо небезпечних хвороботворних), водних грибів, роблячи воду небезпечною для споживання.

Як ми можемо сприяти зменшенню забруднення води?

Ось прості поради, які допоможуть обмежити використання побутової хімії, очищуючи посуд та білизну від забруднень будь-якої складності за допомогою натуральних засобів.
– Перед миттям жирної сковорідки протріть її паперовим рушником, і тоді миючий засіб вам не знадобиться.
– Будь-який жирний посуд можна мити порошком гірчиці, споліскуючи під гарячою водою.

– Жирний та брудний посуд можна мити попелом. Попіл насипають на ганчірку і труть брудні та жирні місця. Потім змивають холодною водою.

– Позбутися від накипу допоможе вода з оцтом (на 1 л води 5 ст.л. оцту). Прокип’ятіть в цьому розчині посуд протягом години-двох, і він стане, як новенький.
– Щоб відчистити посуд від пригорілої їжі, потрібно проварити його у розчині з попелу та соди. Потім сполоснути чистою водою.

– Відчистити нагар на чавунній сковороді допоможе звичайна сіль. Для цього сіллю засипають дно сковороди, заливають оцтом так, щоб рідина покрила всі крупинки, після чого сковороду нагрівають на вогні. Як тільки розчин закипить, до нього додають 4 ст. л. соди, перемішують і чекають, щоб більша частина рідини випарувалася. Після цього сковороду промивають під проточною водою, легко знімаючи нагар, що залишився, звичайною губкою для посуду.

– Щоб відчистити сковороду від нагару, потрібно взяти посудину розміром 5 літрів, налити туди воду (2/3 ємності), натерти на крупній тертці шматок господарського мила і всипати жменю звичайної соди. Сковороду поміщають у розчин і «варять» близько двох годин на повільному вогні, щоб нагар відійшов. За допомогою такого способу можна відчистити сковороду від нагару повністю вже з першого разу.

– Склянки, чарки, вази і інший скляний посуд буде блищати, якщо вимити його в підсоленій воді , а потім сполоснути у холодній.
– Відчистити чашки від нальоту чаю та кави допоможе сода.
– Вузькі склянки і незручні пляшки добре відмиваються водним розчином з картоплею (тертим або подрібненим). Добре потрясіть ємність з розчином і сполосніть холодною водою.

– Накип в чайнику відійде, якщо його наповнити водою і додати пару столових ложок соди. Після того, як вода закипить, добре промийте чайник кілька разів теплою водою.

– Для блиску скляного посуду можна використовувати листок гарбуза. Ним потрібно натерти посуд, потім змити водою. Посуд буде блищати.

– Плями на тканинах можна вивести за допомогою мильного розчину та оцту, які потрібно змішати та нанести на тканину. Потім всипати соду і прополоскати.

– Позбутися свіжих плям від соку, вина можна за допомогою солі. Сіллю засипають пляму. Коли сіль висохне, її струшують з тканини.

– Чорнильні плями виводять соком помідора.

– Віск з тканин виводять прасуючи, підклавши з обох сторін папірці. Від гарячої праски віск топиться і залишається на папірцях.

Бачите, піклуючись про чистоту, зовсім не обов’язково користуватися агресивною хімією.

Інформацію підготували учні Осійської та Підгірнянської загальноосвітніх шкіл в рамках програми «Вивчаємо та охороняємо водні екосистеми»

 

1 314 переглядів