Бережіть цінний дар природи – воду !

“Воді була дана чарівна влада стати соком життя на Землі

Леонардо да Вінчі

22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння – як проблем так і рішень в цій області. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова на зобов’язання і дії у рамках загальної теми.

Тематика Всесвітнього дня води 2014 року присвячена взаємозв’язку води та енергії. Вода та енергія тісно взаємопов’язані і взаємозалежні. Виробництво та передача енергії вимагає використання водних ресурсів.

Мета проведення Всесвітнього дня води – підвищення обізнаності громадськості про важливість збереження водних ресурсів, приймаючи заходи пов’язані з попередженням забруднення, очищення та відновлення водних ресурсів, довести до відома світової громадськості проблеми якості води, екосистем і добробуту людини вцілому. Заради поліпшення якості води 2005-2015 роки проголошені Міжнародним десятиріччям дій “Вода для життя”. В Україні Всесвітній день води (World Water Day) присвячують здійсненню рекомендацій ООН і проводять конкретні заходи, необхідні в національному контексті.

Відзначення Всесвітнього дня води почалося у 1992 р з Конференції ООН, присвяченої навколишньому середовищу та розвитку (UNCED) у Ріо-де-Жанейро. Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією призначила 22 березня кожного року – Міжнародним днем води. Країнам було запропоновано впроваджувати ці рекомендації ООН та у цей день проводити просвітницьку діяльність та конкретні заходи.

У червні 1999 р. в Лондоні на ІІІ Конференції міністри екології і охорони здоров’я 35 європейських країн, у тому числі й України, підписали Протокол по проблемах води і здоров’я, зобов’язавшись оберігати своїх громадян від захворювань, пов’язаних із забрудненням води, захищати водні ресурси, створювати системи усунення небезпечних ситуацій.

Починаючи з 2003 року, щорічно в Україні проводиться Міжнародний водний форум “AQUA UKRAINE”, метою якого, в першу чергу, є усвідомлення громадянами України дбайливого ставлення до водних ресурсів, збереження і раціональне використання природних та штучних водних об’єктів, дотримання вимог Водного законодавства.

Враховуючи дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 90% хвороб людини виникають через вживання неякісної води. Якісна питна вода – це вода, що не містить домішок, шкідливих для здоров’я людини. Незважаючи на те, що водою покрито 70% поверхні Землі, для питних потреб є незначна частина прісної води, запаси якої є мінімальні. Вода є одним з основних факторів, що визначають стабільний розвиток людства, економіки кожної країни, вона робить величезний вплив на здоров’я людини. Саме від якості води залежить стан нашого здоров’я, якість нашого життя. Вода варта того, щоб ми цікавились що ми п’ємо і зробили все можливе, щоб ця вода була чистою.

За даними UNICEF та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), доступ до питної води мають 89% населення Землі. Для всіх народів вода вважається джерелом життя. В Україні проблема води стоїть особливо гостро, оскільки наша держава в числі країн Європи, що малозабезпечені водою.

Для сучасної людини вода – це найпростіша рідина, якою вона постійно користується. «Тобою ми насолоджуємося, не відаючи, що ти таке» – говорив Антуан де Сент-Екзюпері. Ми повинні добре усвідомити, що все залежить лише від нас. Закликаємо Вас з повагою ставитись до нашої чарівної природи і докласти максимум зусиль для збереження річок задля майбутніх поколінь. Кожен з нас повинен зробити якусь маленьку добру справу для збереження, охорони та відтворення водних ресурсів.

 

Берегівське МУВГ


 

9 278 переглядів