Прес-конференція Голови Державного агентства водних ресурсів України Василя Сташука

14 березня 2014 року у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства Укрінформ відбулася прес-конференція Голови Державного агентства водних ресурсів України Василя Сташука на тему: «Заходи Держводагентства України щодо забезпечення водними ресурсами галузей економіки та населення України у 2014 році»
Відео

З метою забезпечення потреб населення і галузей економіки у водних ресурсах Держводагентством забезпечено оперативний моніторинг водогосподарської ситуації на водних об’єктах, встановлені оптимальні режими роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем в основних басейнах річок, прийнято рішення щодо їх наповнення до проектних позначок.

Постійно відслідковується розвиток та формування проходження повені на річках. При цьому особлива увага приділяється басейнам Дніпра та Дністра. Станом на 14.03.2014 вільний об’єм каскаду Дніпровських водосховищ становить 5,2 куб. км, вільний об’єм Дністровського водосховища – 0,3 куб. км, що є достатнім для пропуску повені без негативних наслідків.

Забезпечено моніторинг якості поверхневих вод у місцях комплексного використання.

Одним із пріоритетних завдань Держводагентства, які покладені на нього як на центральний орган виконавчої влади, є забезпечення безперебійного функціонування систем і об’єктів державного водогосподарського комплексу, яке спрямоване на задоволення потреб у водних ресурсах населення, промисловості, комунального та сільського господарства, а також інших галузей економіки.

На даний час завершується підготовчий період до включення у роботу меліоративних систем і магістральних каналів комплексного призначення, які експлуатуються водогосподарськими організаціями, що входять до сфери управління Держводагентства. Проводяться роботи з ремонту насосних станцій, гідротехнічних споруд, каналів, трубопроводів, поливної техніки та дощувальних машин для забезпечення готовності, згідно із встановленим завданням: до 1 квітня –зрошувальних систем на загальній площі 811,2 тис.га та до 1 червня – осушувальних систем на площі 2813,1 тис. гектарів.

Станом на 14.03.2014 готовність зрошувальних систем становить 97% від завдання, а осушувальних систем – 70%.

Особлива увага Держводагентством приділена підготовці загальнодержавних магістральних каналів, від роботи яких залежить водопостачання та забезпечення поливів зрошуваних сільгоспугідь цілих регіонів – це Північно-Кримський канал, Головний Каховський магістральний канал, канали Дніпро-Інгулець, Дніпро-Донбас та Інгулецької зрошувальної системи.

Пуск дніпровської води у Північно-Кримський канал буде здійснено 19.03.2014 для подачі води у Херсонську область та Автономну Республіку Крим. На початку квітня буде здійснено пуск води у канал Дніпро-Інгулець для забезпечення водними ресурсами водокористувачів Кривбасу та Миколаївщини, а наприкінці квітня планується включити у роботу Інгулецьку зрошувальну систему.

За оцінками фахівців, завдання з підготовки меліоративних систем до роботи у 2014 році, покладені на Агентство, буде виконано вчасно і у повному обсязі.

 

Джерело інформації: www.scwm.gov.ua

 

390 переглядів