Відбулося засідання підсумкової колегії Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса

21 лютого в конференц-залі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса під головуванням  начальника  БУВР Тиси Володимира Чіпака  відбулося засідання підсумкової колегії БУВР Тиси за підсумками роботи водогосподарсько-меліоративного комплексу області у 2013 році та визначення завдань на 2014 рік. У засіданні приймали участь керівники та головні інженери міжрайонних управлінь водного господарства, начальники відділів БУВР Тиси та запрошені гості – представники ГУ МНС у Закарпатській області, департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації, державної екологічної інспекції у Закарпатській області, ПМК.

Розглянувши підсумки роботи за 2013 рік, колегія відзначила, що вжиті колективом БУВР Тиси заходи дали можливість забезпечити працездатність меліоративних систем, безаварійне функціонування гідротехнічних споруд, збереження і ремонт основних фондів, а також вирішення проблемних питань соціально-економічного розвитку.

Колектив  Басейнового управління водних ресурсів  річки Тиса  за підсумками роботи за  2013 рік забезпечив виконання бюджетної Програми. На утримання водогосподарського комплексу направлено  39,7 млн. грн., в тому числі за рахунок коштів  Державного бюджету 23,8 млн.  грн., за рахунок спеціального фонду від надання платних послуг та реалізації проектів міжнародної технічної допомоги 15,9 млн. грн. (4,3 – платні послуги, міжнародні – 11,6  млн. грн.),  що  складає 67 % до фінансування з державного  бюджету.

БУВР Тиси забезпечило виконання в повному обсязі основних показників, доведених наказом Держводагентства від 20.02.13 р. № 20 “Про основні напрямки роботи та завдання з експлуатації водогосподарсько-меліоративного комплексу у 2013 році”.         Також виконані основні показники по підготовці осушувальних меліоративних систем до вегетаційного періоду 2013 року.

За рахунок коштів міжнародної технічної допомоги придбано  колісний екскаватор, лабораторне обладнання, 2 автоматизовані станції, косарки – кущорізи, виготовлено Цифрову карту Батарської меліоративної системи, виконані роботи з розробки робочого проекту будівництва споруди для протипаводкового польдеру на р. Тиса, оплачені видатки на зв’язок та утримання АІВС «Тиса», відрядження, заробітну плату тощо.

На 2013 рік Загальнодержавною програмою за напрямком «Комплексний протипаводковий захист в басейні р.Тиси у Закарпатській області» передбачалось виділити з державного бюджету на заходи Держводагентства 145,9 млн. гривень.

В цілому на 2013 рік було доведено 98,8 млн. гривень, з яких 37,4 млн. гривень передбачалось направити на погашення кредиторської заборгованості за роботи виконані у 2012 році, а 61,4 млн. гривень на виконання проектно-вишукувальних та будівельних робіт.

На протязі 2013 року фактично через органи державного казначейства було оплачено підрядним організаціям кошти в сумі 31,6 млн. гривень, з яких 27,5 млн. гривень направлено на погашення кредиторської заборгованості за 2012 рік і 4,1 млн. гривень за роботи виконані у 2013 році.

Всього протягом 2013 року фактично побудовано лише 1,6 км захисних дамб та майже 1 км берегоукріплень. Це найнижчі показники за останні роки реалізації протипаводкових заходів, що пов’язано з катастрофічним недофінансуванням програми з державного бюджету.

На виконання  Закону України «Про затвердження  Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року» БУВР Тиси розроблена програма «Регіональна цільова програма розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса у Закарпатській  області на 2013- 2021 роки», яка затверджена розпорядженням голови облдержадміністрації  та сесією Закарпатської обласної  ради. На 2013 рік передбачалось виконати робіт на суму 7,7 млн.грн., з початку року виконано –  3,5 млн. грн., що складає 45 відсотків до завдання, при наявних коштах на рахунках сільських та селищних рад районів станом на 01.01. 2014р. –  30,0 млн. грн.

Роботи по пропуску паводку підрозділами БУВР Тиси зосереджувались на державних гідротехнічних спорудах – насосних станціях, водосховищах, захисних дамбах та ГТС, які забезпечили надійний захист від шкідливої дії паводкових вод річок басейну р. Тиса. Всього протягом року спостерігалось проходження семи хвиль паводку, при яких вводились ступені захисту, з яких під час п’яти БУВР Тиси та МУВГ вживали відповідні заходи з укладки мішків, перекачування води пересувними насосними станціями, ліквідації наслідків. В заходах по пропуску паводків було задіяно понад 140 працівників експлуатаційних водогосподарських організацій, 6 одиниць мобільного насосно-силового обладнання, 16 одиниць техніки, необхідний аварійний запас матеріалів та інвентарю. Для перекачки паводкового стоку були задіяні від 18 до 25 стаціонарних насосних станцій осушних систем. В найбільш напружений період стаціонарними насосними станціями  перекачувалось за добу до 3,5 млн. м3.

Всього з початку  року перекачано 104,5 млн.м3 води. Використано електроенергії на перекачку води 2267,6 тис кВт год. За рахунок використання багатотарифних лічильників одержано  економію коштів в сумі 326,2 тис. грн. Кращих  результатів досягли  Берегівське та Мукачівське МУВГ, де економія коштів на оплату електроенергії склала відповідно 35 % та 38 % від загальної суми зекономлених коштів.

Протягом 2013 року БУВР Тиси спільно з МУВГ проведено уточнюючу інвентаризації штучних (ставків, кар’єрів) та природних (озер, стариць) водойм в адміністративних районах Закарпатської області. В результаті інвентаризації на території області виявлено 584 штучні водні об’єкти та проводиться робота спільно з органами місцевого самоврядування щодо їх надання в оренду відповідно до вимог Водного кодексу України та Закону України “Про аквакультуру”.

Найбільше надано послуг Ужгородським МУВГ – 487,6 тис.грн., Тячівським МУВГ – 452,0 тис.грн., Мукачівським – 292,3 тис.грн.

Протягом року в рамках міжнародного співробітництва на прикордонних водах за участі БУВР Тиси проведено 15 міжнародних заходів, в тому числі 2 засідання Міжнародної комісії із захисту р. Дунай; забезпечено виконання заходів у межах реалізації п’яти міжнародних проектів Програми ТКС ЄІСП HUSKROUA 2007 – 2013.

Окрім цього, варто відмітити участь БУВР Тиси у Будапештському Водному Саміті, VI засіданні Українсько-Угорської міжурядової змішаної комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва.

Також, БУВР Тиси у якості гуманітарної допомоги від Геологічної служби США отримало акустичний доплерівський вимірювач швидкості течії (ADCP) з супутнім обладнанням. Цей прилад застосовується для моніторингу швидкості течії та витрат води на річках Закарпаття. У літній період 2013 року фахівці БУВР Тиси провели і виконали проміри глибин та побудували 86 поперечних перерізів по руслу р. Тиса від смт. Буштино до с. Бадалово. Отримані дані використовуються при побудові цифрової моделі висот та гідрологічної моделі р.Тиса.

У 2013 році продовжувалася робота з розвитку та забезпечення функціонування геоінформаційної системи водогосподарських об’єктів БУВР Тиси. Наразі ГІС БУВР Тиси складається з більше 3000 об’єктів, інформація про які структурована в базах даних та електронних картах, і використовується для підготовки аналітичних та презентаційних матеріалів.

У відповідності до Програми моніторингу довкілля за 2013 р. виконано 5802 вимірювань показників якості  води на гідрохімічний та радіологічний аналізи по моніторингу по загальному фонду і 5763 вимірювань по спеціальному фонду. Лабораторією гідрологічного, радіологічного моніторингу вод та грунтів надано платних послуг в сумі 191 тис.грн.

 

 

 

458 переглядів