Проведено семінар з питань інтегрованого управління водним господарством в Угорщині

В рамках проекту “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда – Латориця” 15-16 січня 2014 року на території угорської частини Берегівської польдерної системи в с. Берегдороц, Угорщина, відбувся спільний семінар з питань інтегрованого управління водним господарством.

Головною метою семінару було ознайомити українських експертів з впровадженням інтегрованого управління водним господарством на території Угорщини, а також  обмінятись досвідом з угорськими колегами з цих питань.

В семінарі взяли участь представники Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиси), Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ (FETIVIZIG), Ужгородського МУВГ, Соловківської сільської ради, РМЕО «Екосфера».

З презентацією щодо планів розвитку внутрігосподарської мережі на угорській стороні басейну Берег виступив Томаш Чізмозіо, заступник начальника відділу FETIVIZIG.

З початку 2014 року в Угорщини набрали чинності зміни в законодавстві, згідно яких меліоративні канали регіону, які знаходились на балансі водогосподарських асоціацій, передано Верхнє-Тисайській Дирекції водних справ. Також, з січня поточного року розпочались підготовчі роботи по влаштуванню акумулюючого протипаводкового польдеру «Берег» (загальний обсяг акумуляції біля 58 млн.м3). Під час будівництва польдеру будуть виконуватись роботи з влаштування та реконструкції захисних дамб, будівництва водозабірної та водоскидної споруд, реконструкція меліоративних каналів з влаштуванням додаткових шлюзів регуляторів в місцях перетинів каналів з захисними дамбами та інші роботи. Всі роботи, які виконуються, включають в себе і екологічне оздоровлення територій.  Процес проектування та підготовки до виконання будівельних робіт, узгодження та консультацій з місцевим населенням тривав біля 10 років. Будівельні роботи повинні завершитись до кінця вересня 2015 року.

Про виконані роботи із захисту від внутрішніх вод у Верхнє-Тисайському регіоні розповів Аттіла Бачкаі. Серед них: реконструкція водогосподарської мережі регіону Ньірі, реконструкція  магістрального каналу через м.Ніредьгаза; реабілітація староріччя р.Тур, реконструкція гідротехнічних споруд та 4-х насосних станцій; автоматизація 6 насосних станцій; проведені роботи по каналу Чаронда-Латориця; виконана реконструкція староріччя Самош, побудовані донні пороги.

На семінарі також виступили українські експерти з доповідями щодо проведення експлуатаційних заходів на території Ужгородського району та про спільну програму заходів для розвитку водного господарства і забезпечення екологічних цілей. Зокрема, головний інженер Ужгородського МУВГ Василь Морський розповів учасникам про водні ресурси в зоні обслуговування МУВГ, експлуатаційні заходи на меліоративних каналах, роботу і обслуговування 15-ти насосних станцій, серед яких НС БОС-1 є найбільшою за потужністю станцією на Західній Україні. За рахунок Проекту проводяться та будуть завершені роботи по розчистці каналу Чаронда-Латориця. Роботи по каналу Чаронда-Латориця мали бути завершені в 2013 році, але через недофінансування програми комплексного протипаводкового захисту, є затримка у проведенні цих робіт.

У своєму виступі щодо Спільної програми заходів, начальник відділу ППЗ і ТЄБ Тамара Мирочник коротко розповіла про передбачені українські заходи, які тісно переплітаються з угорськими, а саме:  реконструкція основних магістральних каналів шляхом розчистки від наносів (намулу) та трав’яної рослинності та чагарників; реконструкція (посилення) приканальних дамб шляхом нарощення гребеня та створення умов для зручної експлуатації; екологічне обводнення існуючих староріч і понижень в засушливі пори року шляхом будівництва водовипусків в тілі дамб; реконструкція гідротехнічних регулюючих споруд на магістральних каналах та шлюзів-регуляторів, трубчатих переїздів, водовипусків в тілі дамб, які знаходяться в аварійному стані; реконструкція (переоснащення) існуючих насосних станції шляхом збільшення їх продуктивності та інше.

Після презентацій учасники семінару ознайомилися з ходом будівництва акумулюючої протипаводкової ємності Самош-Красна в с.Туньогмотолч. Спеціаліст Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ Ференц Гостак надав детальну інформацію про технічні характеристики споруди і хід будівельних робіт. Учасників семінару вразила площа будівництва даного польдеру, приблизно 56 кв.км, з об’ємом акумуляції 126 млн.3 Дана споруда служить не тільки для пониження рівня води на р.Самош, Красна, але й на р.Тиса. Під час будівництва даного польдеру було зроблено обвалування дамб, побудовано 21 км нових дамб, впускний шлюз, який є найбільшою гідротехнічною спорудою на території Угорщини, він має 12 отворів (розрахункова витрата 1100 м3/с). Споруда вже побудована, проходять завершальні технічні роботи.

Загалом, семінар виявився дуже цікавим, корисним та інформативним для експертів як України, так і Угорщини. Оскільки, всі вели жваву дискусію, задавали один одному різні питання, мали змогу обмінятись досвідом з різних питань, в тому числі й екологічних.

 

1 010 переглядів