Семінар з обговорення Оновленої Схеми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса на території Закарпатської області

17 січня 2014 року в конференц-залі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса відбувся семінар з обговорення Оновленої Схеми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса на території Закарпатської області, розробленої у рамках реалізації проекту HUSKROUA/0901/044 «Подальший розвиток і гармонізація Верхнє-Тисайських українських і угорських програм розвитку протипаводкового захисту та створення інтегрованої системи прогнозування паводків із застосуванням моделей на основі ГІС» Програми ТКС ЄІСП HUSKROUA 2007-2013.

У роботі семінару взяли участь представники Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса (БУВР Тиси), партнери проекту – Верхнє-Тисайська Дирекція водних справ, Угорщина, і Закарпатський обласний центр гідрометеорології, представник ТОВ «УК Укрводпроект», а також угорські фахівці ТОВ «Viziterv Environ» і ТОВ «HIDROINFORM».

На семінарі головний інженер ТОВ «УК Укрводпроект» О. Романишин представив розроблену Схему комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у контексті впровадження головного заходу проекту – виконання робіт з приведення паводково-акумулюючих резервуарів на угорській та українській територіях до однієї системи. Загальні результати цих робіт прокоментували їх виконавці – директор ТОВ «Viziterv Environ» Лайош Іллеш та директор ТОВ «HIDROINFORM» Адольф Янош Сабо.

Перед проектантами в рамках проекту HUSKROUA/0901/044 було поставлено завдання перегляду й уточнення та перерахунку ефективності закладених в Схему протипаводкових заходів.

У межах цього завдання були скориговані гідрологічні розрахунки для паводків 1%, 5% та 10% забезпеченості на основі подовження на 10 років гідрологічних рядів спостережень та використання математичної моделі «Опади-стік» i «генератора погоди». Польовими та камеральними методами була уточнена топографія по заплавах р. Тиси та її основним притоках.

На картах нанесені всі існуючі на 2010 рік протипаводкові споруди, які захищають територію від затоплення. Використовуючи нові топографічні матеріали, методами математичного моделювання були розраховані криві вільної поверхні води при проходженні паводків по річках з врахуванням побудованих споруд.

На новій гідрологічній та топографічній основі уточнені кількість, місця розташування та параметри сухих гірських і рівнинних ємностей (польдерів).

За результатами уточнення місць та параметрів сухих гірських ємностей та польдерів проведено моделювання їх впливу на рівні води в річках в безпосередній близькості від створу розташування споруд та у віддалених створах нижче по течії річок, і, зокрема, в створі державного кордону Україна-Угорщина.

Проведено також уточнення інших заходів по Програмі комплексного протипаводкового захисту  в басейні р. Тиса у Закарпатській області на українській стороні з урахуванням споруд, які не були передбачені раніше зазначеною Схемою, але є необхідними для вирішення проблеми забезпечення ефективного протипаводкового захисту в прикордонній  частині р. Тиса, зокрема, акумулюючий польдер Вари – Четово та інші.

При уточненні параметрів і місць будування ємностей враховані результати консультацій, попередньо проведених з компетентними організаціями, сільськими та районними радами, населенням.

Після оптимізації параметрів гідротехнічних споруд по Схемі підготовлено електронні шари для внесення в ГІС.

Як результат роботи, створена документація, яка частково зберігає певні елементи колишньої схеми 2001 року (будівництво дамб, берегоукріплення, протиерозійні заходи, тощо), і водночас включає вдосконалений метод розробки та основні скориговані технічні параметри гірських та рівнинних протипаводкових ємностей.

У випадку кількох сухих гірських паводкоакумулюючих ємностей було проведено додаткові моделювання з метою уточнення гідрологічних характеристик, які слугують основою для визначення розмірів ємностей. Виконавець передав БУВР Тиси оновлену українську схему з протипаводкового захисту, а також технічний порядок розробки схеми, її методологію і методику. Виконана робота з визначення ефективних запланованих гірських паводкоакумулюючих ємностей  та рівнинних паводково-акумулюючих польдерів на Верхній Тисі.

 

Відділ міжнародного співробітництва

 

1 016 переглядів