Прийнято Регіональну цільову програму розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса у Закарпатській області на 2013 – 2021 роки

Сьогодні, 27 грудня 2013 року, на сесії обласної ради з метою визначення основних напрямів діяльності у сфері водного господарства, збереження і відтворення водних ресурсів, відновлення ролі меліорованих земель прийнято Регіональну цільову програму розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса у Закарпатській області на 2013 – 2021 роки

За період 2006-2012 роки на реалізацію  Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса  в Закарпатській області  з державного бюджету було направлено  кошти в сумі 577,1 млн. грн., що складає 43,4 % від тих, що передбачались  Державною програмою на цей період.

За рахунок цих коштів  було побудовано і введено в експлуатацію 128,5 кілометрів захисних дамб  та 52 кілометри берегоукріплень, що дало змогу захистити  близько 100 населених пунктів  та понад 70 тис. га сільськогосподарських угідь.

У 2013 році на реалізацію програми передбачалось виділити 98,8 млн. гривень. Фактично профінансовано 31 млн. гривень, з яких 27,5 млн. гривень направлено на погашення заборгованості за роботи виконані у 2012 році. Заборгованість у 2013 році складає 22,5 млн. грн.

Крім цього,  із 2006 року в області паралельно з державною Програмою реалізується Регіональна  Програма  протипаводкового  захисту  на період до 2015 року. Дана програма  здійснюється за рахунок  коштів  місцевих бюджетів. Протягом 2006-2012 років за рахунок коштів місцевих бюджетів на виконання заходів цієї програми  проведено робіт на суму 36,2 млн. гривень  У 2013 році   проведені  роботи  на суму  понад 2,5 млн. гривень.

Реалізація заходів з комплексного протипаводкового захисту за останні  десять років дала можливість значно підвищити надійність всього протипаводкового комплексу Закарпаття та зменшити обсяги нанесених збитків  в  10 разів у порівнянні із 1998 роком.

Регіональна цільова програма розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса у Закарпатській області на 2013 – 2021 роки, яка винесена на розгляд сесії обласної ради, розроблена Басейновим управлінням водних ресурсів річки Тиса    на виконання Закону України  „Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства  на період до 2021 року”.

Проект Програми обговорено в районах і на основі цього райдержадміністрації надали  свої пропозиції, щодо залучення коштів місцевих бюджетів  для проведення вкрай необхідних робіт. Пропозиції районів та організацій, які зацікавлені у проведенні заходів Програми, враховані при підготовці Регіональної програми до 2021 року.

Головними розпорядниками бюджетних коштів для виконання цієї Програми визначені – Державне агентство водних ресурсів України, Державне агентство земельних ресурсів України, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, облдержадміністрація, районні державні адміністрації,  Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса та місцеві органи виконавчої влади.

Загальна потреба у коштах для реалізації Програми на період її дії становить 3,9  млрд. гривень, з  них  2,0  – державний бюджет,  192 млн.грн. –  місцевий бюджет та 1,7 млрд.грн.  кошти від інших джерел.

Програмою передбачається реалізовувати наступні напрями:

–  розвиток меліорації земель і поліпшення екологічного стану зрошуваних та осушених земель 247,3 млн. гривень.

управління водними ресурсами та здійснення протипаводкових заходів передбачено 1,7 млрд. гривень. За кошти місцевих бюджетів передбачено провести регулювання та відновлення русел  малих річок і водойм протяжністю 101,6 км, на 9,4 кілометрах побудувати берегоукріплення і  на площі 17,3 тис. га  визначити межі прибережних захисних  смуг (згідно Програми  Держземагентства).

– першочергове забезпечення централізованим водопостачанням сільських населених пунктів виділено 104,0 млн. гривень.

Для комплексного протипаводкового захисту у басейні р. Тиса у Закарпатській області передбачається всього 1835,6 млн. грн., із них 1780,3 – з державного бюджету і 54,9 млн. гривень – кошти місцевого бюджету.

На реалізацію спільної українсько-угорської програми розвитку системи протипаводкового захисту на Верхній Тисі передбачено виділити  1,6  млрд. гривень.

Про хід виконання Програми населення буде інформуватись через засоби масової інформації та комп’ютерну мережу, в тому числі, яка діє при басейновому управлінні водних ресурсів річки Тиса.

 

867 переглядів