Відбулось VІ засідання Українсько-Угорської міжурядової змішаної комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва

20 грудня у с. Барвінок Закарпатської області відбулося шосте засідання українсько-угорської міжурядової змішаної комісії з питань транскордонного та прикордонного співробітництва. Захід відбувся під головуванням першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолія Максюти та Державного секретаря Міністерства юстиції та адміністративних питань Угорщини Еріки Сабо.

Серед питань порядку денного Комісії Сторони приділили особливу увагу розгляду стану роботи та перспективам розвитку інфраструктури пунктів пропуску на спільному українсько-угорському держкордоні, досвіду реалізації Програми транскордонного співробітництва ЄІСП “Україна-Угорщина-Словаччина-Румунія” 2007-2013, а також співпраці в галузі водного господарства на прикордонних водах. В рамках останнього з темою щодо активізації українсько-угорського співробітництва на прикордонних водах в рамках реалізації спільної протипаводкової програми розвитку під егідою Дунайської макрорегіональної Стратегії виступили головний інженер БУВР Тиси Олег Кисіль та в.о. керівника Дунайського контактного пункту в м. Будапешт Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Кіш-Парціу.

Головний інженер БУВР Тиси коротко представив особливості формування стоку та проходження паводків на р. Тиса, питання необхідності комплексного та транскордонного підходу до вирішення спільних проблем та загроз в басейні р. Тиса з сусідніми країнами, результати реалізації національної протипаводкової програми, елементи та перспективи втілення спільної українсько-угорської протипаводкової програми розвитку на Верхній Тисі. Зокрема, було наголошено і на необхідності впровадження сучасних підходів до управління паводковим стоком, перші результати яких на сьогодні представлені в спільній програмі розвитку, а також на потребі у рівноцінній та одночасній реалізації визначених заходів по обидва боки кордону, оскільки перепоною на сьогодні є обмеженість доступу України до структурних джерел ЄС, що значним чином гальмує процес створення надійної транскордонної протипаводкової безпеки.

Петер Кіш-Парціу представив схему функціонування Контактного пункту та шляхи можливого вирішення організаційних та фінансових питань реалізації спільної програми розвитку, а також подальшого інституційного співробітництва.

Як підсумок, було відзначено необхідність нового імпульсу для подальшого поглиблення українсько-угорської співпраці з питань управління водними ресурсами, що дозволить скоординувати зусилля для вирішення нагальних проблем як на національному, так і на регіональному рівнях.

683 переглядів