В Тячівському управлінні провели навчання задля оперативного і якісного реагування в надзвичайних ситуаціях під час паводків

Захист територій Тячівського і Рахівського районів та мінімізація збитків від шкідливої дії вод є одним з важливих питань сьогодення. Надзвичайні ситуації гідрологічного характеру (паводки, повені), що призводять до людських жертв і великих матеріальних збитків, спричиняються складним поєднанням у просторі та часі причин природного та техногенного характеру, головними з яких є випадання максимальних атмосферних опадів, особливості рельєфу та геологічної будови місцевості, наявність та ефективність захисного комплексу.

Негативні наслідки повеней і паводків проявляються в гірській та передгірській місцевості. В гірській місцевості також існує проблема впливу зсувних процесів, оскільки на 70% гірських водозборів у Закарпатській області розвиваються селеві явища. Населення і економіка зазнають при цьому значних збитків. Аналізуючи історію та частоту повеней і паводків в залежності від регіону, зазначимо, що кожен третій рік характеризується високим підняттям рівнів води у меженний період і ці процеси будуть ускладнюватись в умовах глобальних змін кліматичних умов.

З метою попередження можливих паводків Тячівське МУВГ активно взаємодіє з місцевими органами самоврядування. Протягом року укладені договори та виконані русло-регулюючі, берегоукріплюючі роботи, встановлено перемички, розчищено від забруднення та замулення потічки, що, в свою чергу, зменшує ризик затоплення та підтоплення місцевим стоком населених пунктів. Проведені заходи із захисту від підтоплення, які направлені на запобігання розвитку зсувних процесів на ріці Лужанка в селі Широкий Луг,  урочище «Пригід», заходи по запобіганню розвитку зсувних процесів та розмиву берегової лінії водами річки Терешулка в селі Тарасівка, урочище «Підчертежино», також, проведена ліквідація шкідливих наслідків дії води р. Тересва на лівий берег  в с. Ганичі (регулювання русла та встановлення перемичок), покращення екологічного стану (розчищення від забруднення та замулення) потічків Малий Петрушів та Вишоватий в с.Терново Тячіввського району.

Оглядачами ГТС ведеться постійне спостереження за рівнем вод на річках, можливого льодоходу чи затору. Також, працівники служби механізації та Тячівської дільниці провели навчання по пропуску паводку. На базі управління в «екстреному» режимі здійснили завантаження насосної пересувної станції на автомобіль КРАЗ, після чого – перевезення, розвантаження та запуск.

Працівники діяли оперативно та згуртовано, за короткий час впорались з поставленим завданням. Такі навчання необхідні для того, щоб під час виникнення надзвичайної ситуації діяти професійно та оперативно.

 

Тячівське МУВГ

 

686 переглядів