Тематичний семінар проекту «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур»

У п’ятницю, 6 грудня, в рамках впровадження проекту HUSKROUA0901/040 «Стале управління природними ресурсами в межиріччі річок Тиса-Тур» Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013, в м. Виноградів  пройшов семінар з розвитку сільського господарства на території Батарської меліоративної системи.

Даний  семінар підготовлено в рамках Діяльності 3 проекту «Підтримка збалансованих сільськогосподарських практик». Метою семінару  було представлення партнерським організаціям, органам влади, зацікавленим організаціям та громадськості досліджень поточного користування землі і його ефективності на території Проекту.

Участь у семінарі взяли представник департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА,  заступник голови Виноградівської РДА з питань агропромислового комплексу, представники Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ Угорщини, Управління вод Сомеш-Тиса Національної Адміністрації «Води Румунії», Виноградівського міжрайонного управління водного господарства, Закарпатської філії  Державної установи “Інституту охорони ґрунтів України”, регіональної молодіжної екологічної організації «Екосфера», сільськогосподарських та інших зацікавлених установ, регіональних ЗМІ.

Заступник голови Виноградівської РДА з питань АПК Єва Данич привітала присутніх, відмітивши, що діяльність даного проекту зосереджена на території Виноградівського району, тому районна державна адміністрація підтримує проект, зокрема дослідження, які ним проводяться і сприятиме його успішній реалізації.

У своєму виступі керівник проекту, начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак звернув увагу, що цим проектом передбачено розробку проектних матеріалів для реконструкції Батарської меліоративної системи, яка свого часу відзначалася великими досягненнями у розвитку сільського господарства, забезпеченими роботою комплексу гідротехнічних споруд (каналів, шлюзів тощо) на цій території. Батарська меліоративна система розрахована як на осушення так і на зволоження. Зараз більшість споруд знаходяться у несправному стані, вкрай необхідна її реконструкція, однак для ефективного управління водними ресурсами потрібно провести детальні наукові дослідження та узгодження із зацікавленими організаціями.

Представники Закарпатської філії Державної установи “Інституту охорони ґрунтів України”, експерти проекту Юрій Бандурович, Алла Фандалюк, Ірина Степашук та Ірина Пензеник розповіли присутнім про історичний та сучасний стан сільського господарства на території проекту, проведення аналізу існуючого стану землекористування, основних товаровиробників, інвентаризацію земель, структуру землекористування та господарських формувань і стан родючості ґрунтів у зоні проекту. В дослідженнях використовують архівні та статистичні дані, наукові розробки та власні напрацювання, а також результати агрохімічної паспортизації, яка проводиться п’ятирічними циклами, чергові дослідження будуть заплановані на 2014 рік і ці дані також буде враховано у підсумкових матеріалах. У 2013 році фахівці розпочали моніторинг земель на території системи, створивши 12 моніторингових ділянок на всій території проекту, де проходить вивчення поживного режиму, а також токсикологічних показників як ґрунту, так і вирощуваних культур. На основі проведених досліджень будуть виготовлені рекомендації щодо відновлення та покращення роботи Батарської меліоративної системи, а також карти ґрунтів, структури сільськогосподарських угідь, агрохімічні картограми на цільовій території проекту.

Про меліоративний стан Батарської польдерної системи розповів начальник гідрогеолого-меліоративної партії Виноградівського МУВГ Євген Кедик.

В 1960-1980 роках було побудовано більшу частину відкритої сітки (каналів), гідротехнічних споруд, 6  міжгосподарських та декілька внутрігосподарських насосних станцій для подачі води на зрошення сільськогосподарських угідь. Система займає площу 19,6 тис.га, площа осушення, проведеного гончарним дренажем двобічного регулювання, – 15,3 тис.га. Згідно програми гідрогеолого меліоративного моніторингу  на системі проводиться комплекс робіт за гідрогеологічними, інженерно – геологічними, гідрохімічними, грунтово-хімічними показниками з метою забезпечення раціонального використання земельних і водних ресурсів, виявлення причин їх незадовільного стану і своєчасного виконання заходів з запобігання деградації ґрунтів та шкідливій дії вод, збереження родючості ґрунтів, охорони вод і земель від забруднення.

Про проблемні питання та шляхи покращення стану сільського господарства на цій території говорили виступаючі – фахівці сільського господарства, водники, місцеві фермери та представники влади.

Додатково: на сьогодні в рамках проекту закуплено лабораторне обладнання для покращення матеріально-технічної бази лабораторії моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси та  гідрогеолого-меліоративної партії ВМУВГ, що допоможе визначати органічне забруднення, також придбано найсучасніші геодезичні прилади, та виконано аерофотозйомку території – для підготовки цифрової карти і матеріалів, що допоможуть  розробляти моделі прогнозування і проходження паводків, закуплено екскаватор і 2 автоматизовані станції, що стануть складовою АІВС Тиса.

 

1 253 переглядів