Проведено плановий огляд водогосподарських споруд і зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини за участю експертів робочих груп із захисту від шкідливої дії вод

Протягом 9-11 грудня 2013 року відбулась зустріч заступників Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах за участю керівників та експертів робочих груп із захисту від шкідливої дії вод Сторін з проведенням планового огляду водогосподарських об’єктів прикордонних водотоків басейну р. Тиса на території обох країн.

Українську делегацію очолював заступник Уповноваженого Уряду України, начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак, угорську – заступник Уповноваженого Уряду Угорщини, директор Верхнє-Тисайської Дирекції водних справ Гашпар Боднар.

9 грудня заступники Уповноважених, керівники робочих груп та експерти здійснили огляд і оцінку технічного стану водогосподарських об’єктів у басейні р. Тиса та її приток на території України, зокрема:

  • правобережну протипаводкову дамбу р. Тиса на ділянці Бадалово – Четфалва Берегівського району:
  • шандорні конструкції в с. Вари Берегівського району;
  • місце майбутнього будівництва впускної-випускної споруди протипаводкової ємності в с. Четфалва.
  • лівобережну та реконструйовану правобережну дамбу р. Батар на ділянці Вилок – Тисобокинь Виноградівського району.
  • насосну станцію свердловини термальних в с. Велика Паладь Виноградівського району
  • протипаводкову дамбу р. Тиса поблизу с. Теково Виноградівського району.

В свою чергу 10 грудня учасники зустрічі провели відповідний огляд на угорській території, оглянувши:

  • ділянку протипаводкового захисту № 07.08. та реконструйовану захисну дамбу між с. Тарпа (держкордон) та м. Вашарошнаминь:
  • асфальтовану ділянку протипаводкової дамби між населеними пунктами Тарпа – Тисасалка,
  • центр протипаводкового захисту в с. Тисасалка,
  • насосну станцію та шлюз в с. Тисасалка.
  • роботи з будівництва живильного каналу Кикчей поблизу озера Риткезі.
  • насосну станцію, будинок руслового та центр протипаводкового захисту в с. Тисаберцел.

Серед оглянутих на українській стороні об’єктів були визначені ті, на яких першочергово необхідно здійснити реконструкційні роботи з метою забезпечення надійного протипаводкового захисту прикордонних територій та населення обох країн, оскільки деякі ділянки дамб спільного інтересу наразі при настанні нових розрахункових умов не можуть забезпечити належний захист. У зв’язку з цим, експертами були обговорені пропозиції щодо можливих технічних рішень і виконання будівельних робіт, в першу чергу щодо посилення надійності захисту дамб українсько-угорських прикордонних ділянок р. Тиса, а також дамб р. Батар.

Після проведення огляду Заступники Уповноважених Урядів здійснили оцінку водогосподарської ситуації на прикордонних територіях та відзначили, що водозахисні об’єкти на даний час по обидві сторони українсько-угорського державного кордону знаходяться у належному експлуатаційному стані.

Під час зустрічі експерти Сторін також розглянули хід виконання завдань визначених на XVІІІ нараді Уповноважених Урядів України та Угорщини. Зокрема, було проведено оцінку стану експлуатації розширеної спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС–«Тиса», з метою надійної роботи якої протягом 14-18 жовтня 2013 року експерти Сторін провели спільний огляд та обслуговування гірських та рівнинних станцій автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС- «Тиса», які знаходяться на українській території.

В рамках зустрічі фахівці обох Сторін із залученням угорського проектного інституту також розглянули та аналізували попередній технічний зміст робочого проекту по реконструкції угорської частини меліоративної системи Паладь-Чичей, який Угорською Стороною було передано на погодження. Українська Сторона попередньо погодила зміст проекту, однак було відзначено необхідність проведення узгоджень на подальших стадіях проектування з урахуванням особливостей розміщення гідротехнічних споруд на українській території.

Угорська Сторона надала інформацію щодо адміністративних та правових аспектів залучення до галузі водогосподарського комплексу робочої сили на громадських засадах. Саме ці працівники в Угорщині виконують значний об’єм ремонтно-обслуговуючих та експлуатаційних робіт на водогосподарських об’єктах, забезпечуючи вчасне виконання сезонних утримуючих робіт.

Заступники Уповноважених відзначили вагомість тісної та безперервної співпраці водогосподарських галузей двох країн, що має значні позитивні результати і саме тому потребує подальшого розвитку.

650 переглядів