Семінар з питань розробки прогностичної моделі в Угорщині

28 листопада в рамках впровадження проекту Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства (ТКС ЄІСП) «Подальший розвиток і гармонізація Верхнє-Тисайських українських і угорських програм розвитку протипаводкового захисту та створення інтегрованої системи прогнозування паводків із застосуванням моделей на основі ГІС» в приміщенні Верхнє-Тисайської дирекції водних справ (м.Ніредьгаза, Угорщина) відбувся семінар з питань розробки та функціонування системи прогнозування паводків у басейні р.Тиси.

В роботі семінару взяли участь працівники трьох партнерських організацій проекту – Верхнє-Тисайської дирекції водних справ (FETIVIZIG), Басейнового управління водних ресурсів р.Тиса та Закарпатського обласного центру з гідрометеорології. Самі ці організації відповідають за прогнозування паводків і забезпечення протипаводкового захисту у верхній частині басейну р.Тиса на регіональному рівні. Пояснення щодо структури, характеристик та функціонування інтегрованої системи прогнозування паводків надавали  представники  ТОВ «HIDROINFORM» Адольф Янош Сабо та Реті Габор.

На семінарі було розглянуто та обговорено ряд важливих питань стосовно роботи системи: системний план та функціональні блоки, з яких складається система, експлуатація у режимах системного оператора і аналітика, робота системи попередження, використання та калібрування радарних даних, особливості періоду прогнозу, збір, обробка, обмін даними, зберігання на серверах, застосування європейських метеорологічних моделей, можливості прогнозування, коректність вхідних даних, використання даних автоматизованих вимірювальних станцій, уточнення топогеодезичних даних і кривих витрат води та інші.

За результатами обговорення складено протокол, де визначено завдання для задіяних організацій щодо подальшого налагодження роботи системи прогнозування.

912 переглядів