Боротьба з амброзією полинолистою на Тячівщині

Амброзія полинолиста — однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом і формою  листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста). Стебло і листя опушене. Розрізняють дві форми амброзії:

– сірувата з червонуватими стеблами і дуже опушеними суцвіттями;

– зелена, розсіяноопушена.

Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. В період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання амброзійний поліноз. Алергію викликають білки – антигени, які знаходяться в пилку амброзії. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, проходить різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.

Якщо цей злісний бур’ян був розповсюджений на окремих площах, то на сьогоднішній день засмічено майже всі поля сільгоспвиробників, крім того, амброзія розповсюджена на землях несільськогосподарського використання – це парки, сквери, узбіччя шосейних та залізничних доріг.

Швидкому розповсюдженню амброзії останні роки сприяла не тільки її пластичність – насіння не губить своєї схожості до 40 років, крім того, кожна рослина може дати 15 до 35 тисяч насіння.

На виконання програми боротьби із амброзією полинолисної у Тячівському районі на 2013-2015 роки, схваленої Розпорядженням голови державної адміністрації від 06.03.2013р. №116, Тячівською РДА були виділені кошти в розмірі 21 тис.грн.

Відділом промислового розвитку при Тячівській РДА укладено угоду з Тячівським МУВГ на виконання робіт згідно вищенаведеної програми «Про боротьбу з амброзією в Тячівському районі», що здійснюються в 2013 році.

 

Протягом тижня працівниками Тячівського міжрайонного управління водного господарства проводилось окошування амброзії полинолисної на площі 17,5 га.

Тячівське МУВГ

 

697 переглядів