Українські водники обмінялися досвідом з угорськими колегами в проектуванні та будівництві протипаводкових споруд

30 липня – 1 серпня, в рамках виконання заходів проекту програми ЄІСП HUSKROUA/1001/221 “Підготовка спільної українсько-угорської комплексної програми щодо зменшення рівнів паводків та оновлення заплав Верхнє-Тисайської ділянки Вишково-Вашарошнамень”, українська делегація спеціалістів водного господарства на чолі з начальником БУВР Тиси Володимиром Чіпаком ознайомилася з ходом виконання будівельних робіт на шлюзі паводкоакумулюючої ємності Самош-Красна, будівництво якої реалізується в рамках програми «Подальший Розвиток Плану Вашаргелі» за підтримки Європейського Союзу. Об’єм ємності становить  126 млн. м3 , а площа – 51 км2. Ця ємність виконує дуже важливу для регіону роль, оскільки допомагає понижувати рівні паводків, що значною мірою покращує ступінь безпеки населення. Крім функції утримання паводкових рівнів нижче розрахункових, дана ємність також створює можливість кращого господарювання з пристосуванням до природних умов місцевості.

Вплив ємності проявляється на ділянці р. Тиса Тівадар-Кішкьоре та гирла Самош-Ченгер. На р. Самош у створі впуску можна досягнути пониження паводкових рівнів на 60-80 см, на р. Тиса нижче гирла Самоша, поблизу м. Вашарошнаминь – на 30-40 см, біля Токаю – на 15-20 см.

В м. Мошонмодьоровар було представлено масштабну (1:500) фізичну модель річки Тиса на ділянці Вилок – Бадалове, яка дала змогу оцінити вплив залісненості заплави на пропуск паводку. Також результати моделювання дозволяють оптимізувати місце розташування впускної споруди на майбутньому польдері Вари-Четово. Це необхідно для того, щоб під час паводку споруда спрацювала найбільш ефективним чином, що дозволить знизити рівні паводкових вод річки Тиса на цій ділянці та захистити населені пункти.

Також Угорською стороною було представлено протипаводковий комплекс споруд у м. Сентендре, який дуже добре виконав захисну функцію під час пропуску історичного паводку цього року по річці Дунай.

Цей комплекс споруд також включає 330 м мобільних дамб, які збираються муніципалітетом міста за 6 годин при загальній кількості робітників 16 чоловік. Такі мобільні дамби дозволяють громаді міста мати одночасно прекрасний вид на Дунай у спокійний період, але також почувати себе у повній безпеці під час паводку.

У м. Вішеград почесний громадянин міста та професійний водогосподарник з м. Ніредьгаза Керті Андор ознайомив українську делегацію з досвідом проведення комплексу захисних робіт за участю волонтерів при паводках 2002, 2006, 2013 років на р. Дунай.

 

545 переглядів