Про якість поверхневих вод у водотоках області

У зв’язку з аномально високими середньодобовими температурами повітря по Закарпатській області, протягом червня-липня поточного року, лабораторією Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса (БУВР Тиси) проводився посилений контроль за якістю поверхневих вод водних об‘єктів, які входять до “Програми державного моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод за радіологічними та гідрохімічними показниками по Закарпатській області”.

З метою попередження небажаних процесів замору риби в міжгосподарських меліоративних каналах в меженний період, лабораторією БУВР Тиси також проводився посилений контроль якості води в меліоративних каналах на вміст розчиненого кисню.

Незважаючи на несприятливі кліматичні умови (високу температуру повітря та води, низьку водність в меліоративних каналах), завдяки проведенню оперативних водогосподарських заходів міжрайонними управліннями водних господарств області (очистки каналів, часткового очищення каналів від рослинності, підтримки рівнів води за допомогою шлюзів регуляторів) вдалося не допустити замору риби в меліоративних каналах. Концентрація розчиненого кисню складала від 3,9 мг/дм.куб. до 8,2 мг/дм.куб., при тому, що гранично допустима концентрація за Сан-ПіН 4630-88 складає 6,0 мг./дм.куб.

Вміст розчиненого кисню у меліоративних каналах у більшості меліоративних знаходився в межах норми:

– канал Тарна-Маре, с. Холмовець – 6,4 мгО2/дм3;

– канал Високобережний, с. Чомонин – 7,9 мгО2/дм3;

– канал Чаронда-Тиса, ст. Есень – 7,1 мгО2/дм3;

– канал Чаронда- Латориця, с.Червоне – 8,2 мгО2/дм3;

Але, незважаючи на проведені заходи, все ж таки, в деяких меліоративних каналах концентрація розчиненого кисню є критичною:

– канал Батар, – 4,1 мгО2/дм3;

– канал Клиновський, ст. Клиново – 4,9 мгО2/дм3;

– канал Верке, м. Берегово – 3,9 мгО2/дм3;

Замору риби у меліоративних каналах не було зафіксовано.

Гідрологічна ситуація, яка склалася на водотоках краю, викликає занепокоєння, оскільки більшість каналізаційно-очисних споруд міст та селищ області не відповідають проектним потужностям і працюють неефективно. Особливу стурбованість викликають каналізаційно-очисні споруди м. Ужгород, на які при проектній потужності 50 тис.м.куб/добу надходить 60-80 тис.м.куб/добу стічних вод. При мінімальній витраті води в р. Уж в липні місяці Q=3,56 м.куб/с, каналізаційно-очисні споруди м. Ужгорода скидають близько 0,7 м.куб/с, тобто п’яту частину витрати водотоку.

Тому, якість води в р. Уж нижче м. Ужгорода за деякими гідрохімічними показниками не відповідає нормативним вимогам для рибогосподарського водокористування за показниками: амоній іони – 0,95 мг/дм3 (ГДК = 0,5 мг/дм3), нітрит іони – 0,45 мг/дм3 (ГДК = 0,08 мг/дм3), біохімічне споживання кисню БСК5 – 3,7 мгО2/дм3 (ГДК = 3,0 мг/дм3).

В цілому, протягом червня-липня якість поверхневих вод річок області відповідала Санітарним правилам і Нормам (Сан-ПіН 4630-88), завдяки тому, що річки області ще здатні до самовідтворення. Але ситуація з кожним роком ускладнюється і тому місцевим органам влади необхідно докласти максимум зусиль щодо відновлення та забезпечення ефективної роботи каналізаційно-очисних споруд.

Протягом червня-липня в басейні р. Тиси надзвичайних забруднень транскордонного характеру, які призвели б до погіршення якості води, не відбулося.

Лабораторія моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси й надалі продовжуватиме контрольний моніторинг якості поверхневих вод на річках Закарпатської області та інформуватиме громадськість про якість водних ресурсів краю.

Лабораторія моніторингу вод та ґрунтів БУВР Тиси

 

611 переглядів