В селі Червоне розповіли про заходи проекту Європейського Союзу і науковий експертимент

18 квітня 2013 року в с. Червоне Ужгородського району, в приміщенні загальноосвітньої школи, відбулася інформаційна зустріч експертів проекту “Підвищення готовності до паводків у Берегівській транскордонній польдерній системі зі спрямуванням на басейн каналу Чаронда–Латориця” та представників громади села Червоне.

Даний проект впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства (ЄІСП) Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна на 2007-2013 роки.

Під час зустрічі менеджер проекту, начальник відділу ГІС та інформаційного забезпечення БУВР Тиси Ребрик Світлана розповіла про цілі і передумови даного проекту, головною метою якого є реконструкція Берегівської транскордонної системи, сфокусована на каналі Чарлонда-Латориця, що протікає через територію села Червоне. Важливими напрямками проекту є покращення протипаводкового захисту, а також посилення експлуатаційних можливостей Ужгородського міжрайонного управління  водного господарства. Наразі замулений десятками років канал розчищають сучасні екскаватори підрядної організації та ведеться реконструкція гідротехнічних споруд. В рамках проекту закуплено і вже працює сучасна експлуатаційна техніка – багатофункціональна машина-амфібія Труксор, здатна очищати і береги, і водне дзеркало каналів від зайвої рослинності, і виконувати ряд інших операцій.

Інший важливий напрямок проекту – сприяння сталому розвитку навколишнього середовища. Так як, канали БТПС сильно зарослі надлишковою рослинністю, в рамках проекту проводились гідробіологічні дослідження для перевірки, чи є можливість на наших каналах застосувати метод біомеліорації – це «дружній» до навколишнього середовища метод меліорації, коли надлишкову рослинність поїдають спеціальні види риб, так звані риби-меліоратори. Цей метод вже більше 50 років використовується у світі, є і більш екологічний, і дешевший з точки зору фінансування, ніж механічна очистка, або застосування хімії.

Дослідження науковців показали, що на озері-стариці Чаронда  є всі умови для пробного використання риб-меліораторів – і кормова база достатня, і якість води та інші умови. Розрахунки, які провели вчені, показують що оптимально заселити в озеро  молодняк білого амура, і трохи коропа і товстолобика. Наразі вже закуплено рибу під контролем фахівці, які після зариблення, яке відбудеться 26 квітня, будуть разом з представниками Закарпаттярибоохорони, відстежувати проведення цього науково-практичного експерименту.

Заступник начальника Ужгородського МУВГ Ярослав Кирпан розповів присутнім про заходи проекту з посилення протипаводкового захисту та важливість експерименту із застосування біомеліорації на території Берегівської польдерної системи.

Начальник відділу водних ресурсів, обліку використання вод та моніторингу довкілля БУВР Тиси Едуард Осійський та експерт проекту з юридичних питань Роман Пуглик розповів про особливості використання водних ресурсів та необхідність дотримання природоохоронного законодавства.

Після виступів експерти відповіли на ряд запитань учасників зустрічі.

 

427 переглядів